V četrtek, 21. septembra 2023 je bila v Sokolskem domu v Škofji Loki predstavitev knjige

avtorja ALOJZIJA PAVLA FLORJANČIČA

IZ PARADIŽA,

s podnaslovom Tri stoletja Škofjeloškega pasijona. 

Knjiga Iz paradiža v štirih delih z besedo in številnimi fotografijami podrobno predstavlja vse znane uprizoritve znamenite loške spokorne procesije Velikega petka oziroma Škofjeloškega pasijona, kot je poimenovana v sodobnem času. Knjigo sta založila Občina Škofja Loka in založba Salve iz Ljubljane, obsega 240 strani formata 24,5 x 21,5 cm v trdi vezavi.

Knjigo lahko kupite v Sokolskem domu ali na Info točki Loškega turizma na Cankarjevem trgu.

V prvem delu knjige je predstavljena loška spokorna procesija izpred tristotih let, kot jo je leta 1967 naslikal arhitekt in slikar Boris Kobe. V nadaljevanju so predstavljeni tudi loški bratje kapucini, nosilci duhovne pasijonske dediščine, seznanimo pa se tudi s splošnim pregledom pasijonskih procesij.

V drugem delu knjige so predstavljene loške spokorne procesije iz 18. stoletja, tretji, osrednji del knjige pa je namenjen sodobnim uprizoritvam Škofjeloškega pasijona v 20. in 21. stoletju, vse od leta 1930 v radijskem prenosu do avtorske postavitve režiserja Marjana Kokalja marca 2023 v Stari Loki. Četri, zaključni del knjige predstavlja nekaj izbranih dogodkov v povezavi s Škofjeloškim pasijonom, mdr. njegov vpis na UNESCO-v seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva decembra 2016 v Adis Abebi in neizvedbo pasijona v jubilejnem koronskem letu 2021.

Knjigo sta v zanimivem pogovoru predstavila avtor Alojzij Pavel Florjančič in pasijonec Jernej Tavčar.

Na začetku predstavitve so v atriju Sokolskega doma pasijonci iz Stare Loke uprizorili prizor Kralja Davida iz Škofjeloškega pasijona. Hvalnico kralja Davida je zapel Jakob Florjančič, avtorjev vnuk.

Zbrane je uvodoma nagovoril Tine Radinja, župan Občine Škofja Loka, ki je pasijoncem sporočil, da bo naslednja uprizoritev Škofjeloškega pasijona v letu 2026. Na odlog uprizoritve so vplivale predvsem posledice poplav in posledično zamik prenove Mestnega trga v Škofji Loki.

Na koncu večera se je avtorju Alojziju Pavlu Florjančiču v imenu vseh slovenskih pasijoncev in predsednika združenja Europassion Thomasa Hummla zahvalila Andreja Ravnihar Megušar, koordinatorica gibanja Pasijonski veter, ki povezuje slovenske pasijonce.