Intervju s predsednico muzejskega društva Heleno Janežič v tedniku Družina

Sanje, Druzina 17.01.2021 0

Preteklo nedeljo, 17. januarja 2021, smo lahko v časniku Družina prebrali zanimiv in vsebinsko bogat pogovor s predsednico loškega muzejskega društva go. Heleno Janežič, v katerem je spregovorila o spletni razstavi ljubljanske Narodne in univerzitetne knjižnice o razvoju slovenske osamosvojitvene misli z naslovom Sanje imajo to čudno lastnost, da se včasih uresničijo.

naslovnica

Avtorica razstave ga. Janežič, ki v NUK-u mdr. skrbi tudi za zbirke knjižničnega gradiva Slovencev v zamejstvu in po svetu, v intervjuju spregovori o predstavljenih posameznikih in skupinah, ki so vse od od pomladi narodov razmišljali in delovali v smeri samostojne in neodvisne države Slovenije. Kot razloži, razstava zagotovo ne navede vseh, ki so se zavzemali za slovensko neodvisnost, pri čemer izpostavi Lamberta Ehrlicha, Cirila Žebota, Franceta Dolinarja, Rudo Jurčeca, Mirka Javornika, Franco Jezo, Jožeta Pučnika in Franceta Bučarja.

Sanje, Druzina 17.01.2021 3

Razstava, s katero se je osrednja narodna in državna knjižnica decembra poklonila 30. obletnici plebiscita za samostojno in neodvisno Slovenijo, je na ogled na povezavi https://www.nuk.uni-lj.si/Plebiscit.

Intervju z go. Janežič je deloma dostopen na spletu (povezava), v celoti pa si ga lahko preberete v priponki (Sanje, Druzina 17.01.2021).

Vabljeni k branju!