DRUŠTEVNI IZLET - OBISK SLOVENCEV V KANALSKI DOLINI IN V REZIJI - JE POLNO ZASEDEN

Spoštovani člani,

sporočamo vam, da je  izlet Muzejskega društva Škofja Loka 2018:

Obisk Slovencev v Kanalski dolini in v Reziji (Italija)

že polno zaseden oziroma razprodan. Hvala vam za vaše zaupanje.

Letos se bomo na izlet Muzejskega društva Škofja Loka podali v soboto, 29. septembra 2018. Obiskali bomo slovenske rojake v Kanalski dolini in v Reziji. Naš prvi postanek bo v Trbižu, ki se ga nekateri še spomnimo kot enega od mest, kjer smo kupovali kavbojke, praške, kavo … Nato se bomo ustavili v Žabnicah, od koder gre gondola na Svete Višarje. Ogledali si bomo cerkev in pokopališče, sprejeli nas bodo domačini in nam predstavili sedanje življenje Slovencev v teh krajih.

Naša naslednja postaja bodo Ukve, kjer nas bo sprejela Anna Wedam, pokrajinska vodja Sveta slovenskih organizacij in nam opisala izzive slovenske skupnosti v Kanalski dolini.

Največ časa bomo v dolini Rezija, ki jo z vseh strani obdajajo visoki hribi in se na vzhodu zajeda pod slovenski Kanin. Na Ravanci nas bodo sprejeli v Slovenskem domu, kjer nam bodo predstavili rezijansko kulturo, narečja in manjšinsko stvarnost. Nato se bomo odpeljali do Solbice, kjer si bomo ob sprehodu skozi vas ogledali muzej rezijanskih ljudi in muzej brusačev.

Tudi za naše »lačne« želodce bodo s tradicionalnimi rezijanskimi dobrotami poskrbeli prijazni Rezijanci.

Vsebinski vodič naše poti bo dr. Dejan Valentinčič, sodelavec Urada RS za Slovence po svetu, ki je velik poznavalec življenja in dela Slovencev, ki žive izven meja slovenske države in v izseljenstvu. Leta 2014 je izdal tudi obsežno knjigo z naslovom Slovenci v Reziji ?

Odhod:  sobota, 29. 9. 2018 ob 8.00 iz parkirišča v bivši vojašnici (drugi vhod proti zahodu)

Povratek: sobota, 29. 9. 2018, predvidoma okrog 21. ure

Cena izleta: 50 EUR

Plačilo z gotovino na avtobusu.

Cena vključuje: prevoz, vstopnine in vodeni ogledi, malica in (pozno) kosilo.

Veselimo se prijetnega druženja!

Aleksander  Igličar                   
predsednik Muzejskega društva Škofja Loka