DR. ALEKSANDRA KORNHAUSER FRAZER V ODDAJI "SPOMINI" NA TV SLOVENIJA

IMG_9817

Dr. Aleksandra Kornhauser Frazer, rojena 26. septembra 1926 v Škofji Loki z dekliškim priimkom Caliari, je bila v torek, 8. oktobra 2019  gostja v oddaji SPOMINI na 1. programu TV Slovenija.

V prvem delu oddaje se najprej spominja prvega moža zdravnika dr. Pavleta Kornhauserja in drugega moža kemika Angleža dr. Malcoma Frazerja, nato mamine družine Ambrožič, Sulčkovih iz Karlovca, ter očetove družine Caliari iz Trsta. Po očetovem bankrotu leta 1929 je živela revno in težko mladost. Spominja se prvih let šolanja pri Uršulinkah v Škofji Loki in v dekliški gimnaziji na Poljanah v Ljubljani.

Spominja se tudi časa med 2. svetovno vojno, ko se je kmalu pridružila partizanskemu gibanju. Nekaj časa je delala v trgovini pri Kajbitovih v Zmincu. Konec frebuarja 1944 se je zaradi nevarnosti aretacije umaknila v Spodnjo Avstrijo, kjer jo je nemški gestapo čez nekaj časa našel. Zaprli so jo v taborišče, od koder je med bombardiranjem ušla pred božičem 1944. Po težki poti je srečno prišla na Jesenice in nato preko Jelovice v vas Gabrovo pod Lubnikom. Vsa shujšana in shirana je imela le 37 kg.

Ko je aprila 1945 šla domov, jo je ponovno ujel gestapo in zaslišal, a jo zaradi bližine konca vojne izpustil. 9. maja 1945 je osvoboditev dočakala na Loškem Placu, kjer je s slovensko zastavo v roki razglasila osvoboditev od Nemcev.

Celotno oddajo oziroma njene spomine lahko poslušate na naslednji povezavi: https://www.rtvslo.si/#174642952

Ob njeni devetdesetletnici smo dr. Aleksandro Kornhauser Frazer  16. oktobra 2016 gostili na Blaznikovem večeru, kjer se je z njo pogovarjala sestrična Marija Lebar.

Dr. Aleksandra Kornhauser Frazer je aprila 2017 podprla predlog, da se Muzejskemu društvu Škofja Loka (MD) ob 80. letnici delovanja podeli Zlati grb. Po odločitvi pristojne komisije občinskega sveta, ki jo je vodil sedanji župan Tine Radinja, da MD zaradi “ukvarjanja s polpreteklo zgodovino” ni primerno za prejem nagrade,  je dr. A. K. F. konec maja 2017 tedanjemu županu Občine Škofja Loka mag. Mihu Ješetu poslala odprto pismo, v katerem je izrazila začudenje in presenečenje nad odločitvijo občinskih svetnikov.

Njeno pismo lahko v celoti preberete tukaj: 2017_05_30 Kornhauser_Pismo Županu Loke (1)