Cene Božnar z dedovim čevljarsko-obrtnim spričevalom
in dedovim zaključnim izdelkom. Foto: Saša Ambrožič, 2020

Sporočamo žalostno vest, da nas je v 64. letu starosti zapustil dolgoletni član Muzejskega društva Škofja Loka in zvesti obiskovalec naših dogodkov g. Cene Božnar, mnogim Ločanom in tudi širše poznan zlasti kot strasten zbiralec in restavrator starih predmetov.

Cene Božnar (desno) in Alojzij Pavel Florjančič na razstavi Svetih pisem iz Cenetove zbirke
v cerkvi v Žabnici. Foto: Aleksander Igličar, 2020

Cene je bil doma iz Puštala, kjer je v domači hiši že kot otrok začel z zbiranjem starin, zadnja leta pa je živel v župnišču v Žabnici, kjer si je uredil tudi delavnico in manjši muzej. Kdorkoli ga je kdaj obiskal ali se z njim razgovarjal, je spoznal Cenetovo navdušenje nad lokalno zgodovino in bogastvo zgodb, ki jih nosijo s seboj predmeti iz njegove bogate zbirke. Cene je bil resničen varuh in skrbnik kulturne dediščine, ki je svojo ljubezen do starin živel kot zastonjsko poslanstvo. V svojem domu je vsakogar sprejel z veliko topline, z njemu lastno prijaznostjo, po kateri se ga bomo tudi spominjali.

Podrobnejšo predstavitev starin Ceneta Božnarja si lahko ogledate na domoznanskem portalu Kamra na povezavi. Objavo je pripravila Knjižnica Ivana Tavčarja Škofja Loka ob priložnosti razstave njegovega dela in zbirk leta 2020.

Cene Božnar v svoji knjižnici. Foto: Saša Ambrožič, 2020

Od zemeljskega življenja prijatelja Ceneta Božnarja se bomo poslovili v sredo, 15. novembra 2023. Ob 14. uri bo loški župnijski cerkvi svetega Jakoba pogrebna sveta maša, zadnje slovo pa bo na Mestnem pokopališču Škofja Loka ob 15. uri. Pred tem vabljeni, da pokojnega Ceneta v poslovilni vežici mestnega pokopališča tudi pokropite: v torek, 14. novembra, od 17. ure ali na dan pogreba, v sredo, 15. novembra, od 8. ure dalje.

Cenetovim sorodnikom in bližnjim v imenu Muzejskega društva Škofja Loka izrekamo iskreno sožalje.

Bog naj mu da večni mir in pokoj.
In večna luč naj mu sveti.
Naj počiva v miru.

Helena Janežič, predsednica društva