Muzejsko društvo Škofja Loka in Domoljubno društvo general Rudolf Maister Žiri

vljudno vabita na Blaznikov večer

MAISTROVI BORCI OBČINE ŠKOFJA LOKA

v petek, 3. novembra 2023, ob 19. uri, v Sokolski dom na Mestni trg 17 v Škofji Loki.

Navzoče bo pozdravila predsednica Zveze društev general Maister mag. Lučka Lazarev Šerbec,

projekt zbiranja podatkov in razstavo bo predstavil Anton Bogataj.

Slavnostni govornik bo podžupan Občine Škofja Loka mag. Robert Strah.

Večer bodo obogatili Veteranska tamburaška skupina Bisernica iz Reteč in drugi nastopajoči.

Razstava MAISTROVI BORCI OBČINE ŠKOFJA LOKA bo v Sokolskem domu na ogled od 3. novembra, od 17. ure, pa do 24. novembra 2023. Odprta bo v času uradnih ur Občine Škofja Loka.

 

Pred 105 leti, 23. novembra 1918, je general Rudolf Maister s svojo vojsko razorožil in razpustil nemško varnostno stražo in k Sloveniji priključil večji del slovenskega narodnostnega in govornega območja Štajerske in Koroške. Boju za severno mejo so se sprva kot prostovoljci, kasneje pa kot mobiliziranci, pridružili tudi fantje in možje iz naših krajev.

Leta 2021 je Muzejsko društvo Škofja Loka skupaj z Domoljubnim društvom general Rudolf Maister Žiri na spominskem večeru pozvalo potomce, sorodnike in znance nekdanjih borcev za severno mejo, da prispevajo podatke o Maistrovih borcih s Škofjeloškega. Po dve letih zbiranja informacij na terenu bomo na Blaznikovem večeru predstavili več kot 60 imen Maistrovih borcev z ozemlja današnje občine Škofja Loka.

Po raziskavi v občinah Žiri, kjer je dejavna skupina žirovskega društva odkrila 42 borcev in Gorenja vas-Poljane, kjer so jih našli kar 57, bodo tako na razstavi in spominskem večeru predstavljenih še 62 Maistrovih borcev z ozemlja današnje občine Škofja Loka.