ALEKSANDER IGLIČAR O ROMANJU K SLOVENCEM V ARGENTINI - RADIO SORA, SREDA, 26. 12. 2018 OB 9. URI

IMG_3832a

Aleksander Igličar, predsednik Muzejskega društva Škofja Loka, je bil od 22. novembra do 4. decembra 2018 član skupine romarjev, ki so obiskali Slovence v Argentini. Potovanje je pripravila potovalna  agencija TRUD podjetja Družina, skupino pa je vodil Tone Rode.

Udeleženci so obiskali Buenos Aires, Mendozo ter severozahod Argentine (Tucuman, Salta, Jujuy). Osrednji namen je bilo srečevanje s Slovenci v Argentini. Romarji so obiskali sobotno slovensko šolo v Domu Pristava, Rožmanov dom starostnikov, Slovensko hišo, se udeležili Slovenskega dneva v Slomškovem domu in poromali v romarsko svetišče Lujan. V Mendozi so s Slovenci  družili v njihovem domu, naslednji dan jih je sprejel Nesti Bajda v vinarni Catena Zapata. Z Jožetom in Jožejko Žakelj so si ogledali naravne zanimivosti severozahoda Argentine ter se srečali z Indijanci.

IMG_4476a (2)V času romanja je gospod Pavle Erjavec prejel novomašniko posvečenje in pel novo mašo. Njegova mama Minka se je pisala Stanonik, njen oče je bil Mežnarjev iz Gabrške gore. Med romarji je bila tudi ddr. Marija Stanonik, Minkina sestričan, ki je bila na ponovitvi nove maše edina sorodnica iz Slovenije. Slovenci v Argentini novomašnika niso imeli več kot 25 let.

IMG_4476Glavni povod za romanje v Argentino je bilo tudi srečevanje z nasledniki znamenitega Ločana dr. Tineta Debeljaka (Škofja Loka 1903 – Buenos AIres 1989), ki je bil soustanovitelj Muzejskega društva Škofja Loka in je po letu 1945 pred komunizmom emigriral v Argentino, kjer je tudi umrl. Rodne Loke po letu 1945 ni več obiskal. Srečali smo se s hčerko Metko, poročeno z Juretom Vombergarjem, in hčerko Jožejko, poročeno z Jožetom Žakljem ter njunimi otroki in vnkui.

IMG_4112

O vtisih z romanja bo v oddaji AKTUALNO na Radio SORA v sredo, 26. decembra 2018 ob 9. uri  govoril Aleksander Igličar v pogovoru z urednico Tanjo Barašin.