Izlet muzejskega društva, 18. 9. 2021: Pivka – Park vojaške zgodovine – Pivška jezera

PVZ Pivka 2

Vabimo vas na

izlet Muzejskega društva Škofja Loka 2021:
Pivka – Park vojaške zgodovine – Pivška jezera,
na katerega se bomo podali v soboto, 18. septembra 2021.

Pot nas bo vodila v Pivško kotlino, do Parka vojaške zgodovine v Pivki, ki se ukvarja z ohranjanjem in predstavljanjem vojaško-zgodovinske dediščine s poudarkom na vojaški tehniki. Park se nahaja v kompleksu nekdanje italijanske in kasneje jugoslovanske vojašnice. Ob strokovnem vodstvu si bomo ogledali najrazličnejše eksponate, vse od tankov, vojaških vozil, letal, helikopterjev, lokomotiv in diverzantske podmornice P-913 Zeta, v katere notranjost se bomo prav tako spustili. Posebno zanimivost Parka predstavljajo še depoji Narodnega muzeja Slovenije, v katerih je shranjeno najrazličnejše nacionalno bogastvo. Po ogledu Parka vojaške zgodovine bomo pot nadaljevali do Ekomuzeja Pivških presihajočih jezer, kjer bomo najprej pomalicali ter si nato pogledali muzej in se z vodnikom podali na pot do presihajočih Pivških jezer. Hoje bo za približno pol ure, zato ne pozabite na ustrezno obutev. Po končanih ogledih si bomo privoščili pozno kosilo in se nato skozi naselje Slavina, kjer stoji spomenik Josipu Gorupu, nekdaj najbogatejšemu Slovencu, odpravili proti domu. V Škofjo Loko bomo prispeli predvidoma okrog 20. ure.

Odhod: sobota, 18. 9. 2021, ob 8.00 s parkirišča v nekdanji loški vojašnici (drugi vhod proti zahodu).
Povratek: sobota, 18. 9. 2021, predvidoma okrog 20. ure.

Cena izleta znaša 35 evr za člane društva oziroma 45 evr za nečlane društva in se poravna z gotovino na avtobusu (prosimo, pripravite točen znesek!). Znesek vključuje stroške prevoza, vstopnin, vodenih ogledov, malice in kosila.

Prijave zbiramo najkasneje do srede, 15. septembra 2021, oziroma do zasedbe prostih mest. Prednost pri prijavi imajo člani Muzejskega društva Škofja Loka. Prijavite se lahko na blagajni Loškega muzeja Škofja Loka na tel. št. 04 517 04 11, in sicer vsak delovni dan od 10. do 13. ure, ob prijavi pa obvezno navedite vašo telefonsko številko, da vas bomo lahko pravočasno obvestili o morebitnih spremembah. Za imetnike ICOM-ovih kartic je obisk v Parku vojaške zgodovine brezplačen.

POZOR! Za udeležbo na izletu je NUJNO IZPOLNJEVATI POGOJ PCT (prebolevnik, cepljen, testiran), pri čemer negativni rezultat testa ne sme biti starejši od 48 ur, PCR testa pa ne starejši od 72 ur. Potrdila imejte s seboj, v nasprotnem primeru se izleta ne boste mogli udeležiti. Obvezna je tudi obrazna maska.

Želimo si in upamo, da bomo letos izlet ob spoštovanju ukrepov uspeli izvesti. Veselimo se ponovnega druženja!

Helena Janežič,
predsednica Muzejskega društva Škofja Loka