KLEKLJANJE ČIPK V SLOVENIJI BO VPISANO NA UNESCOV REPREZENTATIVNI SEZNAM NESNOVNE KULTURNE DEDIŠČINE ČLOVEŠTVA

unesco-intangible-cultural-heritage-logo

Ocenjevalni odbor UNESCO konference za nesnovno kulturno dediščino je v petek, 26. oktobra 2018 objavil poročilo, v katerem predlaga, da se nominacija

KLEKLJANJE ČIPK V SLOVENIJI

vpiše na UNESCOV reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Zasedanje UNESCA za nesnovno kulturno dediščino, kjer naj bi se potrdil vpis, bo od 26. novembra do 1. decembra 2018 na otoku Mauritius.

Poročilo ocenjevalne skupine si lahko ogledate na naslednji povezavi: https://ich.unesco.org/en/13com

Poleg nominacije Klekljanje čipk v Sloveniji bo na UNESCOV seznam vpisana tudi nominacija Suhozidna gradnja, ki jo je prijavilo osem držav, med katerimi je tudi Slovenija, in sicer: Hrvaška, Ciper, Francija, Grčija, Italija, Slovenija, Španija in Švica,

Vpis Klekljanja čipk v Sloveniji pomeni tretji slovenski vpis na UNESCOV reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človešta. Kot prvi je bil leta 2016 vpisan Škofjeloški pasijon, kot drugi pa Kurentovanje leta 2017.

Čestitamo vsem strokovnjakom in ustanovam, ki so pripravili in podprli vpis Klekljanja čipk v Sloveniji na prestižni UNESCOV seznam. Med strokovnjaki je bila zelo dejavna tudi Mojca Ferle, kustosinja Mestnega muzeja Ljubljana in odbornica Muzejskega društva Škofja Loka.