LETNO SREČANJE ZDRUŽENJA EUROPASSION - ESPARREGUERA OD 3. DO 6. 3. 2022

Katalonsko pasijonsko mesto Esparreguera bo od 3. do 6. marca gostilo 38. mednarodno srečanje združenja Europassion, ki bo izvedeno po dveh odpovedih zaradi COVID-19 (nemški Tirschenreuth, Škofja Loka.

Mesto Esparreguera se nahaja 40 km zahodno od Barcelone, zelo blizu največjega katalonskega romarskega svetišča Montserrat, kjer je velik benediktinski samostan z znamenito podobo Črne Marije.

Začetki pasijona La Passió d’Esparreguera (www.lapassio.net) segajo v srednji vek v leto 1611. Skozi leta se je pasijon spreminjal, od leta 1960 pa se uprizarja po besedilu v katalonskem jeziku, ki ga je ustvaril pesnik Ramon Torruella Satorra (1913-1968). Pasijon uprizarjajo vsako leto, od leta 1969 v novo zgrajenem posebnem pasijonskem gledališču, ki sprejme 1800 gledalcev. V uprizoritvi pasijona sodeluje okrog 1000 nastopajočih, ki v postno-velikonočnem času pripravijo deset ponovitev. Posebnost pasijona je živa izvedba spremljevalne glasbe, ki jo ustvarja 30 članski orkester in 50 članski zbor ob spremljavi mogočnih orgel s sedemsto piščalmi.

Slika

Srečanje Europassiona v Esparregueri bo jubilejno, saj mineva 40 let od njegove ustanovitve. Organizatorji se bodo spomnili tudi 500-letnice spreobrnjenja ustanovitelja jezuitov svetega Igancija Loyolskega, ki je svoje spreobrnjenje po poškodbi v vojaškem spopadu doživel leta 1522 v kraju Manresa, ki je blizu Esparreguere.

Srečanja se bodo udeležili predstavniki Občine Škofja Loka, ki je članica Europassiona od leta 2007, in predstavniki gibanja Pasijonski veter, ki povezuje vse slovenske pasijonce in je član od leta 2018. Pasijonski veter bodo zastopali pasijonci iz Ribnice in Škofje Loke, med katerimi bo tudi neumorni pasijonec Alojzij Pavel Florjančič.