ZAKLJUČEK USPEŠNEGA NATEČAJA "TOLE MORAM POVEDAT"

Ob 80-letnici Muzejskega društva Škofja Loka in Dnevih evropske kulturne dediščine 2018, ki so potekali pod geslom »Kjer preteklost sreča prihodnost« smo se v Muzejskem društvu Škofja Loka odločili, da bomo razpisali nagradni natečaj »TOLE MORAM POVEDAT«. Z natečajem smo želeli podpreti medgeneracijsko sožitje, izkazati spoštovanje do  proučevanja starejših šeg in navad ter prispevati k njihovemu ohranjanju.

IMG_1411Častni član društva dr. Andrej Rant je že dlje časa vztrajal s pobudo, da moramo k sodelovanju spodbuditi mlade in hkrati zapisati čim več zgodb, domislic in spominov, ki bi sicer odšli v pozabo. Opogumili smo se in na vse šole na območju Upravne enote Škofja Loka poslali povabilo k sodelovanju. V prvih dneh julija smo šole tudi osebno obiskali.

Od učencev in dijakov smo pričakovali najrazličnejše proste prispevke, zapisane ali posnete, v katerih so imeli starejši (npr. stari starši) “tole za povedat” (so pripovedovali / opisovali / se spominjali … dogodkov, vrednih ohranitve).

Vsem zapisovalcem smo obljubili knjižni dar Muzejskega društva Škofja Loka, izmed vseh sodelujočih pa je komisija izbrala najboljši prispevek in ga nagradila z 2 vstopnicama za adrenalinski park GEOSS, izžrebala enega izmed sodelujočih za isto nagrado, njuna mentorja pa se bosta za nagrado brezplačno udeležila izleta Muzejskega društva Škofja Loka. Učenci, ki jim zapisovanje ni tako pri srcu, so lahko sodelovali tako, da so s fotografijo ujeli kulturno dediščino domačega kraja.

Do začetka septembra je na natečaj prispela samo ena kuverta mentorice Andreje Hafner iz OŠ Škofja Loka Mesto, za kar sem ji zelo hvaležen. Z njenimi prispevki je med šolskimi počitnicami tlelo upanje, da bo novo šolsko leto spodbudilo več učencev k sodelovanju. Poskusili smo z osebnim stikom z učitelji, kar se je izkazalo za odločilno potezo, da je razpis uspel.

Do roka, to je do 25. septembra 2018 je preko navadne ali elektronske pošte prispelo kar 108 prispevkov učencev, ki so jih naredili ob pomoči pripovedovalcev in njihovih 19 mentorjev. Šest zapisov je bilo posnetih kot video, dva kot zvočna posnetka. Dva mentorja sta poslala večje število fotografij svojih 10 mladih fotografov. Sodelovale so vse osnovne šole v Škofji Loki in obeh dolinah, najbolj aktivne so bile podružnične šole. Prispevkov srednješolcev nismo prejeli. Vse gradivo smo digitalizirali in shranili v spletno mapo, dostopno na https://drive.google.com/drive/folders/1yOGUvoz3twOrE6Ya_wFY2CJ_cG38robx .

Strokovna skupina v sestavi dr. Milena Alič, Mojca Ferle, Marija Lebar, Ambrož Demšar in dr. Andrej Rant je prebrala vse prispevke in izbrala najboljše. Prispevke smo razvrstili v tri skupine: najboljše – v redu – neprimerno, a ugotovili, da prav noben od prispevkov ni za stran. Velika večina jih je bilo za kategorijo – v redu.

IMG_1425V prvo skupino se je uvrstilo 8 prispevkov, med katerimi je bilo težko izbrati najboljšega. Po razpravi se je komisija odločila, da kot najboljši prispevek nagradi delo Jana Demšarja iz OŠ Poljane, ki je pod vodstvom mentorice Majde Bernik in pripovedovalke, sosede Cilke Fern, napisal prispevek “Žetev žita”. Drugi izbrani prispevki pa so si zaslužili objavo v Loških razgledih 65/2018.

IMG_1427 V Sokolskem domu smo v petek, 5. oktobra 2018, na lepo obiskani zaključni prireditvi natečaja predstavili najboljše prispevke in podelili nagrade sodelujočim učencem in njihovim mentorjem. Izžreban je bil zapisovalec Jon Velkavrh in njegova mentorica Barbaro Peternel, ter mladi fotograf Urh Mur in njegova mentorica Petra Novak. Učenca sta prejela vsak po dve vstopnici v adrenalinski park GEOSS v Vačah, mentorja pa udeležbo na tradicionalnem enodnevnem izletu Muzejskega društva. Naključje je hotelo, da sta oba učenca iz OŠ Žiri.

IMG_1428Na prireditvi je Matevž Hostnik predstavil tudi video prispevek “Kako so porušili cerkev sv. Martina v Poljanah”, o čemer mu je v pesmi pripovedovala soseda Slavka Kožuh, rojena 1935 na Ožboltu. Pri snemanju in zapisu mu je svetovala ter pomagala mami Helena Matičič Hostnik.

IMG_1417Gosta večera sta bila zapisovalec in pripovedovalec ljudskih zgodb gospod Konrad Triler iz Železnikov in znana glasbena skupina Suha špaga. IMG_1433

Prireditev, ki jo je povezovala mlada Larisa Demšar,  je spremljala projekcija fotografij, ki so jih mladi fotografi poslali na natečaj.

Zapisal: Ambrož Demšar