VABLJENI NA MEDNARODNI POSVET OB DNEVU ČLOVEKOVIH PRAVIC: ZA VSE ČASE - SREDA, 7. 12. IN ČETRTEK, 8. 12. 2016 V KAŠČI

Študijski center za narodno spravo in Narodna in univerzitetna knjižnica iz Ljubljane vas v sodelovanju z Loškim muzejem, kulturno-zgodovinskim društvom Lonka in Muzejskim društvom Škofja Loka ob mednarodnem dnevu človekovih pravic (10. december) vabita na

Mednarodni znanstveni posvet
Človekove pravice in temeljne svoboščine:
ZA VSE ČASE!,

ki se bo pričel v sredo, 7. decembra 2016 ob 17. uri v Miheličevi galeriji v Kašči in nadaljeval v četrtek, 8. decembra 2016 od 9.30 do 18. 30.

Na odprtju posveta nas bodo nagovorili:
varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer,
župan Občine Škofja Loka mag. Miha Ješe in
direktorica Študijskega centra za narodno spravo dr. Andreja Valič Zver. 

Program posveta z naslovi predavanj in imeni referentov si lahko ogledate tukaj: program-za-vse-case

Posvet je namenjen strokovni in širši javnosti, zato prisrčno vabljeni, da se ga udeležite. Udeležba je brezplačna.

SPREMLJEVALNI DOGODKI:

  • Razstava STOP, CENZURA! Prepovedana literatura in knjižnice 1945–1991 (NUK), atrij Starega župnišča, Mestni trg 38, 7.–10. december.
  • Sveta maša za žrtve medvojnega in povojnega nasilja na Škofjeloškem, Cerkev sprave – nunska cerkev, Blaževa ulica, 7. december, ob 20.00, somaševanje duhovnikov Dekanije Škofja Loka bo vodil ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore OFM, pel bo Škofjeloški oktet

NAMEN POSVETA Prizadevanji za spoštovanje človekovih pravic in dostojanstvo človeka sodita med najbolj plemenita prizadevanja človeštva. Iz tega izhaja priznanje temeljnih vrednot svobode, enakosti, pravičnosti in miru na svetu. Zanikanje in teptanje človekovih pravic sta pripeljala do sprevrženih dejanj, žaljivih za človeško zgodovino. Človekova svoboda in dostojanstvo sta še posebej okrnjena v nedemokratičnih družbah. Sodobna slovenska zgodovina je bila zaznamovana s totalitarnimi sistemi, v katerih so bile drastično kršene človekove pravice in svoboščine. Posledice totalitarnih režimov so močno zaznamovale tudi sosednje države. Namen posveta je osvetliti različne oblike teptanja človekovih pravic, opozoriti na njihove posledice, nagovoriti strokovno in širšo javnost in si na tak način prizadevati, da se omenjene kršitve ne bi več ponavljale.

GOSTJE IN PREDAVATELJI K sodelovanju so vabljeni zgodovinarji, arhivisti, pravniki, sociologi, publicisti in drugi raziskovalci s področja družboslovja in humanistike, ki bodo v svojih prispevkih predstavili ter opozorili na kršenje človekovih pravic in temeljnih svoboščin v slovenskem in hrvaškem prostoru v 20. stoletju. Posebej so vabljeni k sodelovanju avtorji, ki bodo v svojih prispevkih spregovorili o lokalni tematiki in o primerih kršenja človekovih pravic nad posamezniki ali skupinami na območju Škofje Loke in okolice.

ZAKAJ ŠKOFJA LOKA? Škofjo Loko so med drugo svetovno vojno najprej zasedle italijanske sile (13. aprila 1941), nato pa je to ozemlje okupirala nemška vojska (17. aprila 1941). Prvi prebivalci mesta so bili aretirani s strani Gestapa že 6. maja 1941, v naslednjih tednih je bilo 26 družin izgnanih v Srbijo. Februarja leta 1944 so nemški okupatorji za Kamnitnikom ustrelili 50 talcev. Škofja Loka z okolico je bila prizorišče strahot tudi po koncu druge svetovne vojne. Neposredno po vojni je bil na Loškem gradu zbirni center za iz Vetrinja vrnjene domobrance, ki so jih od tod vozili v smrt v Kočevski Rog in na druga morišča po Sloveniji, nato zapori za nemške vojne ujetnike in kazensko poboljševalni zavod. Maja 2015, ob 70-letnici konca druge svetovne vojne, so civilnodružbene organizacije v nekdanjem Nunskem samostanu v Škofji Loki pripravile odmeven projekt ČLOVEK, GLEJ in spominsko leto zaključile s sklopom dogodkov ČLOVEK, GLEJ NAPREJ. Mednarodni znanstveni posvet ZA VSE ČASE! predstavlja nadaljevanje prizadevanj, da se stvari poimenuje z njihovimi imeni in se jih osvetli z znanstvenega vidika.

Celotno vabilo si lahko ogledate tukaj: za-vse-case-sporocilo-za-medije