V ALEJI ZASLUŽNIH LOČANOV ODKRITO OBELEŽJE ZDRAVNICI MARIJI BRAČKO

IMG_6448

V Aleji zaslužnih Ločanov v Škofji Loki je bilo v četrtek, 23. januarja 2020 odkrtio doprsno obeležje

zdravnici Mariji BRAČKO.

Obeležje zdravnici Mariji Bračko je trinajsto obeležje v Aleji zaslužnih Ločanov, v kateri je bilo prvo obeležje postavljeno kiparju Tonetu Logondru leta 2000. Obeležje zdravnici Mariji Bračko je prvo v Aleji, ki je posvečeno ženski, kar ima seveda še poseben pomen.

Alejo je na pobudo Alojzija Pavla Florjančiča zasnovalo Muzejsko društvo Škofja Loka, ki je leta 2013 izdalo Vodnik po Aleji znamenitih Ločanov z opisi življenja in dela osebnosti v Aleji ter umetniško izraznostjo obeležij in kamnitih podstavkov. Nekaj vodnikov je še naprodaj in ga lahko naročite v spletni trgovini.

Avtor vseh obeležij je akademski kipar Metod Frlic, rojak iz Suše v Poljanski dolini, docent na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.

Slavnostni govorniki na odprtju so bili:

 Nina Arnuš, Zavod Tri, zavod za trajnostne skupnostne prakse
 dr. Aleksander Stepanovič, direktor Zdravstvenega doma Škofja Loka
– mag. Špela Justin, direktorica občinske uprave Občine Škofja Loka

IMG_6466V kulturnem programu sta nastopila pevka Katarina Juvančič in kitarist Dejan Lapanja.

Na koncu programa se je vsem nastopajočim, kiparju in udeležencem, ki so z velikim obiskom počastili spomin zdravnice Marije Bračko, zahvalila hčerka Mara. Njen sin Janko pa je skupaj s kiparjem Frlicom simbolno prerezal trak slovenske trobojnice.

Bračko

Zdravnica Marija (Marica) Bračko (1914 – 2004) se je rodila v družini Kemperle na Češnjici pri Železnikih, v kateri je bilo 13 otrok. Po opravljeni gimnaziji se je vpisala na Medicinsko fakulteto v Ljubljani, nato pa študij nadaljevala v Beogradu, kjer je diplomirala leta 1939. Po selitvi na Dunaj je tam leto in pol specializirala pediatrijo. Je prva ženska iz Selške doline, ki je doštudirala medicino in se zaposlila kot zdravnica.

Poklic zdravnice v Škofji Loki je pričela opravljati leta 1945, v času, ko sta na škofjeloškem delovala samo dva zdravnika. Delo je potekalo v izjemno skromnih in zahtevnih razmerah, primanjkovalo je namreč zdravil in sanitetnega materiala, delovnik je trajal od jutra do večera in se pogosto podaljšal tudi v noč. Bračkova je skrbela za zdravje vseh ljudi, ne glede na njihovo starost. Vsak dan je sprejela do sto bolnikov in jih obiskovala tudi na domu.

Postala je prva upravnica novega zdravstvenega doma v Škofji Loki, ki je bil dokončan leta 1952 in v njem pridobila tudi rentgen, laboratorij, zobozdravstvene in druge specialistične usluge ter reševalno službo. Upravnica zdravstvenega doma je bila do leta 1961. Do leta 1979 je opravljala delo zdravnice tudi v škofjeloškem Centru slepih in slabovidnih, kjer je delovala že dolga leta po upokojitvi.

Zdravnica Marija Bračko je postavila trdne temelje škofjeloškemu osnovnemu zdravstvu, v stroki pa je bila cenjena zaradi svoje strokovne razgledanosti in organizacijskih sposobnosti. Za svoje delo je prejela številna priznanja in leta 1992 postala tudi častna občanka Občine Škofja Loka.