USPEŠEN DRUŠTVENI IZLET V POBRATENO MESTO TABOR NA ČEŠKEM

img_1631Ob desetletnici pobratenja med Škofjo Loko in mestom Tabor na Češkem smo se izletniki Muzejskega društva Škofja Loka v petek, 16. septembra 2016 po nekaj letih ponovno podali v tujino na ogled festivala Taborska srečanja (Taborska setkani http://www.taborskasetkani.eu/ ), s katerim se spominjajo obsežnega husitskega gibanja iz 15. stoletja (verski reformator Jan Hus, vojskovodja Jan Žižka). Pot nas je vodila preko Salzburga in Linza do kraja Plana nad Lužnici (8 km južno od Tabora), kjer smo se namestili v tamkajšnjem hotelu.

Nato smo se udeležili odprtja fotografske razstave loških fotografov in posaditve lipe češko-slovenskega prijateljstva v kraju Mlada Vožice. Loški fotografi, člani foto kluba Anton Ažbe, v okraju Tabor vse od leta 1999, začetkov sodelovanja med Taborom in Škofjo Loko, redno pripravljajo fotografske razstave in vsakokrat posadijo lipo češko slovenskega prijateljstva. Do sedaj je bilo na Češkem posajenih 45 lip prijateljstva, dve pa v Sloveniji (pri Češki koči nad Jezerskim in pred OŠ Škofja Loka Mesto). Letošnja lipa je bila posajena tudi v spomin na fotografa Petra Pokorna, skupaj s prijateljem Janom Jelšikom iz Tabora, glavnega organizatorja fotografskih razstav, ki je umrl konec junija 2016. img_1291

Dogodka so se udeležili tudi veleposlanik RS na Češkem gospod Leon Marc, loški župan mag, Miha Ješe skupaj s člani uradne delegacije, večja skupina loških fotografov in Mestni pihalni orkester Škofja Loka, ki je sodeloval v priložnostnem kulturnem programu.

Zvečer smo si v starem centru mesta Tabor ogledali spektakularno odprtje Taborskih srečanj z množično povorko, ki jo je vodil vojskovodja Jan Žižka, ki je iz rok župana Jirija Fišerja za nekaj dni prevzel župansko žezlo.

img_1494V soboto dopoldan smo se udeležili dogodka ob lipi češko-slovenskega prijateljstva v Taboru, kje je bil priložnostni kulturni program, v katerem je nastopil tudi loški pihalni orkester in pevski zbor Domino iz Tabora. Skupinam iz Škofje Loke so se pridružili še dijaki loške gimnazije in strojne šole, ki so bili te dni v Taboru.

img_1548Sledil je voden ogled Husitskega muzeja, v sklopu katerega je bil tudi ogled obsežnih podzemnih rovov, ki so prebivalcem Tabora v zgodovini služili predvsem za varnost in shranjevanje živil. Sledila je množična povorka v oblačilih iz časov husitskega gibanja, ki so se je udeležili tudi člani loške občinske delegacije in loški gimnazijci, ki so priložnostna pokrivala v barvah loške zastave pripravili sami.

img_1696Popoldan smo prisluhnili nastopu Mestnega pihalnega orkestra Škofja Loka, pod vodstvom dirigenta Romana Grabnarja,  na glavnem odru na glavnem trgu Žižkovo namesti. Slovenske pesmi z nepogrešljivo Avsenikovo Golico so ogrele naše dlani in srca. Starejši izletniki so večer preživeli v hotelu, mlajši pa so se vrnili v Tabor, da so čare Taborskih srečanj in čeških dobrot doživeli še v nočnem času.

img_1788V nedeljo smo se na poti domov ustavili v mestu Češki Krumlov, enem  od najbolj slikovitih čeških mest na okljuku reke Vltave, ki je na seznamu UNESCO-ve svetovne dediščine.

V veselem razpoloženju je vožnja domov hitro minila. V Škofjo Loko smo se vrnili polni prijetnih doživetij ter veseli in hvaležni, da je vse potekalo brez večjih zapletov. Izletnike sta z zgodovinskimi razlagami in informacijami o Avstriji in Češki navduševala Mirjam Jezeršek in Jože Štukl, 

Utrinke z naše poti si lahko ogledate v fotogaleriji in na spletnem naslovu https://www.flickr.com/photos/peterpokorn/sets/72157671413906494/ , kjer so fotografije fotografa Petra Pokorna, ml.

mag. Aleksander Igličar
predsednik Muzejskega društva Škofja Loka.