UMRL JE GOSPOD IVAN OMAN - MOŽ, OČE, KMET, SLOVENSKI POLITIK, ČASTNI OBČAN

Ivan Oman

V soboto, 18. avgusta 2019 je na svojem domu v Zmincu pri Škofji Loki v 90. letu starosti umrl gospod Ivan OMAN, mož, oče, kmet,  slovenski politik, častni občan Občine Škofja Loka (imenovan leta 1999).

Pogreb dragega pokojnika je bil v sredo, 21. avgusta 2019. Pogrebno sveto mašo je v cerkvi sv. Jakoba vodil upokojeni nadškof dr. Anton Stres ob somaševanju večjega števila duhovnikov. Na Mestnem pokopališču v Škofji Loki se je od pokojnega Ivana Omana v imenu domačih poslovil vnuk Blaž Podobnik, v imenu države pa predsednik RS Borut Pahor. Pogrebno slovo je bilo opravljeno z državniškimi častmi.

Gospod Ivan Oman se je rodil 10. septembra 1929 v kmečki družini v Zmincu, na kmetiji, na kateri je gospodaril vse življenje. V času življenja je bil poleg dela na kmetiji zelo dejaven tudi v družbeno-političnem življenju, še zlasti pomembna je bila njegova vloga pri slovenski osamosvojitvi. 12. maja 1988 je bil glavni pobudnik srečanja slovenskih kmetov in vseh demokratov v Unionski dvorani v Ljubljani, kjer je bila ustanovljena prva demokratična stranka Slovenska kmečka zveza (SKZ), katere predsednik je postal. Po Omanovi besedah, se je na ta dan v Sloveniji zgodil “starodavni punt slovenskega naroda” v želji po demokratičnih spremembah. Kot predsednik SKZ je imel zelo aktivno vlogo v vseh osamosvojitvenih dogodkih. Izvoljen je bil v predsedstvo Republike Slovenije in kasneje za poslanca v Državnem zboru.

Gospod Ivan Oman je ves čas svojega delovanja v političnem življenju sledil notranjim, trdnim, preprostim načelom delovanja v politiki in vodenju države, ki zahtevajo veliko odgovornost.  Večkrat je izrazil svoje razočaranje, da država Slovenija ni dosegla tega, kar bi lahko, za kar je krivdo pripisoval izvoljenim političnim voditeljem.

IMG_7987Ob njegovi osemdesetletnici je Inštitut za gospodarske in družbene študije iz Ljubljane v sodelovanju z Muzejskim društvom Škofja Loka leta 2009 izdal knjigo Ivan Oman, glas ljudstva v prelomnem času, ki jo je uredil Aleš Primc.

Knjigo smo predstavili na Blaznikovem večeru 14. oktobra 2009, ko so slavljenca Ivana Omana predstavili urednik Aleš Primc, novinarka Rosvita Pesek in zdravnik Tone Košir.

Svojo izjemno pokončnost je pokazal tudi maja 2017, ko se je kot prvi javno odzval na nepodelitev Zlatega grba Občine Škofja Loka Muzejskemu društvu Škofja Loka.  V svoji izjavi je med drugim zapisal: “V demokratični družbi je raziskovanje zgodovine svobodno, seveda tudi objavljanje zgodovinskih dognanj. Ni tabu tem. Ali bi sedaj nekateri radi vrnili tok dogajanj v čas pred septembrom 1989?”.

Njegovo pismo z naslovom Ideološki predsodki, ki je bilo objavljeno v časopisu Gorenjski glas 26. maja 2017, lahko preberete tukaj: 2017_05_26_GG Ivan Oman

V znak spoštovanja in zahvale za njegovo delovanje, sem v imenu Muzejskega društva Škofja Loka v žalno knjigo na Občini zapisal:

Dragi gospod Ivan Oman!  Globoka zahvala za vašo trdno in pokončno vlogo moža, očeta, kmeta, slovenskega politika …, ki je velik vzor vsem nam. 
Iskrena zahvala za jasen in hiter javni odgovor ob nepodelitvi Zlatega grba Občine Škofja Loka za leto 2017 Muzejskemu društvu Škofja Loka.

Naj vam Bog podari večni mir in pokoj. Počivajte v miru v domači slovenski zemlji.”

dav

SLAVA VSEMU NJEGOVEMU DELU IN VEČEN SPOMIN.

mag. Aleksander Igličar
predsednik Muzejskega društva Škofja Loka