V sredo, 16. 6. 2010 smo v Kristalni dvorani Sokolskega doma v Škofji Loki predstavili novo številko Loških razgledov 56/2009.

Uvodoma sta navzoče nagovorila mag. Aleksander Igličar, predsednik Muzejskega društva Škofja Loka, in Igor Draksler, župan Občine Škofja Loka. Nagovor predsednika lahko preberete tukaj.

Vsebino Loških razgledov 56/2009 sta podrobneje predstavila urednica Judita Šega in avtor prispevka dr. Boris Golec. Urednica Judita Šega je na kratko predstavila vse prispevke. Celotno vsebinsko kazalo LR 56/2009 si lahko ogledate tukaj.

Dr. Boris Golec, sodelavec Zgodovinskega inštituta Milka Kosa ZRC SAZU in predavatelj na Oddelku za zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani, je podrobneje predstavil svoja prispevka, ki sta objavljena v lanskih in letošnjih Loških razgledih. Prvi prispevek (LR 55/2008) govori o Škofjeloškem slovenskem razglasu iz leta 1590, ki je bil po naključju najden v arhivu v Munchnu. Po vsebini gre za razglas o prodaji zaplenjenega premoženja loških protestantov, po pomenu pa gre za najstarejši slovenski uradni dokument kakšne mestne pisarne, najstarejši protireformacijski akt v slovenščini in drugi najstarejši ohranjeni javni razglas v slovenskem jeziku. V drugem prispevku (LR 56/2009) pa podrobneje proučuje slovenski prisežni poduk in obrazec iz druge polovice 17. stoletja, ki je najverjetneje nastal v Škofji Loki in je del Raspove knjige obrazcev. Slovensko uradovalno besedilo, ki je bilo najverjetneje zapisano po letu 1654 v Škofji Loki, je bilo v uporabi več desetletij. Naslov "Slovenska prisega" pa je bržkone najstarejši za takšno vrsto besedila. 

V nadaljevanju večera so navzoče navdušili člani ansambla JAZ PA TI iz Godešiča, ki so lani praznovali 60 let od ustanovitve in so predstavljeni v LR 56/2009. Skupino sestavljajo Ivan Igličar (harmonika), Alojz Igličar (berda), Matija Rant (klarinet) in Jože Rant (kitara). Ivan in Alojz sta brata, prav tako Matija in Jože, med seboj pa so bratranci. V lanskem letu so skupaj šteli okroglih 300 let. Ker je bil podudnik ustanovitve ansambla Ivan Igličar odsoten, ga je na harmoniki zamenjal nečak Aleksander.

V slovesnem delu večera smo Alojziju Pavlu Florjančiču izročili listino za častnega člana društva. Utemeljitev je prebrala Helena Janežič, podpredsednica društva. Slavljenec se je za imenovanje, na katerega je zelo ponosen, zahvalil in navzoče povabil na druženje ob domačih dobrotah in kapljici rujnega.

Zapisal: A. Igličar
Fotografirala: Ema Igličar