V okviru festivala zgodovine HISTORIAL ŠKOFJA LOKA 2010 je v ponedeljek, 28. 6. in v torek, 29. 6. 2010 v Sokolskem domu potekal mednarodni strokovni posvet z naslovom

Spodbujane lokalnih skupnosti k ohranjanju kulturne dediščine zgodovinski mest.

Na posvetu so bile predstavljene zanimive teme, ki so jih bodo predstavili loški in tuji predavatelji. Na posvetu je sodeloval tudi predsednik Muzejskega društva Škofja Loka mag. Aleksander Igličar, ki je predstavil referat z naslovom Vključevanje dediščine v sodobno mestno življenje - primer Muzejskega društva Škofja Loka. Vsebino referata lahko preberete tukaj.

Mednarodni posvet je bil organiziran v okviru evropskega projekta Europe for Citizens' Programme, na katerem je Loška Občina ponovno uspela pridobiti sredstva. V projektu sodelujejo tudi nekatera pobratena Loška mesta (Maasmechelen iz Belgije, Freising iz Nemčije, Tabor iz Češke, Medicina iz Italije) in nekatera evropska pasijonska mesta (Oberammergau iz Nemčije, St. Margareten iz Avstrije, Pasijonska baština iz Hrvaške). Glavna nosilka projekta in koordinatorka posveta je mag. Andreja Ravnihar Megušar iz Občine Škofja Loka.

Celoten program posveta si lahko ogledate tukaj.