V četrtek, 15. 4. 2010 je Miheličeva galerija v Kašči skoraj pokala po šivih, saj so jo napolnili številni obiskovalci, ki so z zanimanjem sledili živahni predstavitvi življenjske poti Lojzeta Malovrha, dolgoletnega pedagoškega delavca, s katerim se je na Blaznikovem večer pogovarjala pesnica in novinarka Milena Miklavčič.

Gospod Lojze Malovrh je ves čas delal v pedagoškem poklicu, začel je kot učitelj biologije in kemije na loški gimnaziji, nadaljeval na osnovni šoli, bil 8 let ravnatelj loške gimnazije, na koncu pa vodja enote Zavoda za šolstvo v Kranju. Izjemno je bil aktiven tudi v loškem družbenem življejnju, saj je bil organizacijski vodja praznovanja loške tisočletnice, pobudnik in dolgoletni vodja Male Groharjeve kolonije in predsednik Sklada Staneta Severja. Leta 1958 je pred tedanjim vrtom sedanje OŠ Škofja Loka mesto posadil drevo prijateljstva Ginko biloba, ki še danes kraljuje pred loško Namo. Po upokojitvi je ostal in je še vedno zelo aktiven v društvu upokojenih pedagoških delavcev Slovenije, kjer je tudi častni član. Gospod Lojze Malovrh je dolgoletni član Muzejskega društva Škofja Loka in avtor mnogih prispevkov v Loških razgledih. Udeležencem je prikazal tudi svoje bogate dokumentarno gradivo. Več o njegovi bogati življenjski poti lahko preberete tukaj.

Blaznikov večer smo pripravili v sodelovanju z Gimnazijo Škofja Loka, zato je v uvodnem delu večera zapel gimnazijski pevski zbor pod vodstvom Ane Prevc Megušar. Lojzeta Malovrha so pozdravili tudi ga. Eta Chvatal, predsednica gorenjske sekcije društva upokojenih pedagoških delavcev Slovenije, in bivša predsednica slovenskega društva gospa Vida Dobravec. Za presenečenje večera pa je poskrbel njen mož Branko Dobravec, gledališki igralec in pevec, dolgoletni pevec ansambla Dobri znanci, ki je ob kitari zapel nekaj pesmi. Za zaključek pa sta z ženo Vido zapela rusko ljubezensko pesem, ki sta jo posvetila Lojzetu in njegovi ženi Francki.

Fotografiral in zapisal: Aleksander Igličar