V sodelovanju z založbo Modrijan, ki je glavni založnik, je Muzejsko društvo Škofja Loka v začetku februarja izdalo obsežno knjižno monografijo

IVE ŠUBIC, slikar Poljanske doline.

Prva predstavitev knjige je bila v torek, 12. marca 2013 v Škofji Loki, naslednja pa bo v torek, 23. aprila 2013 (na obletnico Ivetovega rojstva) ob 19. uri v Moderni galeriji v Ljubljani.

Knjigo lahko nabavite na naših običajnih mestih v Škofji Loki: v Groharjevi galeriji na Mestnem trgu, v pisarni Turističnega društva na Mestnem trgu, v prostorih Turizma Škofja Loka (info točka) in na blagajni Loškega muzeja. Knjigo pa lahko naročite tudi v spletni trgovini Založbe Modrijan (povezava tukaj), kjer lahko v elektronski obliki prelistate tudi nekaj strani knjige.

O vsebini knjige sta Maja Šubic, Ivetova hčerka, in dr. Tomaž Krpič, urednik knjige, zapisala:

Monografija Ive Šubic- slikar Poljanske doline je prvo poglobljeno strokovno delo o slovenskem slikarju, grafiku in ilustratorju Ivetu Šubicu (1922 -1989). K sodelovanju so bili povabljeni umetnostni zgodovinarji mlajše in srednje generacije, ki so na umetnikovo delo že lahko pogledali z neko časovno distanco in svežino.

Knjiga prinaša šest strokovnih razprav: uvodno besedilo dr. Nadje Zgonik, ki umešča Šubičevo delo v področje regionalizma; obširno študijo Šubičeve partizanske izkušnje in njenega vpliva na njegovo delo dr. Mikavža Komelja; analizo umetnikovega intenzivnega iskanja krhkega ravnotežja med družbeno kolektivnostjo in umetnikovo samostojnostjo Barbare Borčič; pregled Šubičevega obširnega freskantskega opusa in drugih javnih del Saše Bučan ter osvetlitev pomena, ki ga imajo človeške roke dr.Tomaža Krpiča. Sledi še natančen pregled filatelističnih izdaj z motivi Šubičevih del Janka Štampfla.

Na teme, ki so jih izbrali avtorji, je vezan tudi obširen korpus celostranskih reprodukcij v sredini knjige, ki loči strokovni del monografije od manj formalnega dela. Korpus vsebuje dela, na katera se avtorji v svojih tekstih navezujejo in pa njim po tematiki sorodna dela. Marsikatera dela so na tem mestu reproducirana prvič.

Esej o slikarjevem življenju, ki ga prinaša Sonja Porle, lepo dopolnjujejo spominski zapisi štirih Šubičevih sodobnikov: Jožeta Ciuhe, Toneta Pavčka, Rudija Šelige in Alenke Gerlovič.

Knjiga, v kateri je reproduciranih okoli 260 umetnikovih del, nam na koncu postreže še z izčrpnim pregledom umetnikovih razstav, javnih del, knjižnih izdaj in nagrad.

Oblikovalka Nives Lunder je knjigo dopolnila s subtilnimi skicami iz umetnikovega bogatega risarskega arhiva in pri oblikovanju upoštevala njegovo izrazito naravnanost k jasnosti in urejenosti.

Vse fotografije so delo Tomaža Lundra, ki je umetnikovo delo spremljal in dokumentiral od leta 1978 dalje. Pred tem letom pa v dokumentaciji zija velika vrzel, zato je bilo zbiranje materiala za ustvarjalce knjige dolgotrajno in naporno, pa vendar zanimivo delo, ki pa se z izidom te knjige še ni zaključilo.