Muzejsko društvo Škofja Loka vas v sodelovanju s Filatelističnim društvom Lovro Košir Škofja Loka vabi na Blaznikov večer

520-LET RUDARSKIH VEZI MED ŠKOFJO LOKO IN IDRIJO, ki jih bosta predstavila Ivica Kavčič in mag. Srečko Beričič.

Blaznikov večer bo v ponedeljek, 24. maja 2010 ob 18. uri v Sokolskem domu na Mestnem trgu v Škofji Loki.

Večer je posvečen tudi 50-letnici pričetka geoloških raziskav v Žirovskem vrhu, kjer je bil nato ustanovljen Rudnik urana Žirovski vrh.

Udeležbo na večeru sta potrdila Milan Čadež, poslanec Državnega zbora in župan Občine Gorenja vas Poljane, in prof. dr. Jakob Likar, dekan Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani.

Gospa Ivica Kavčič je dolga leta delala v Rudniku živega srebra v Idriji, je avtorica knjige Živo srebro-zgodovina idrijskega žgalništva, in predsednica Muzejskega društva Idrija. Mag Srečko Beričič, rojen Idrijčan, ki se je nato naselil v Škofji Loki, je tudi dolga leta delal v Rudniku živega srebra v Idriji, kasneje pa v Rudniku urana Žirovski vrh. Je dolgoletni predsednik Filatelističnega društva Lovro Košir Škofja Loka in dolgoletni član Muzejskega društva, kjer je član nadzornega odbora.

Več o rudarskih vezeh med Škofjo Loko in Idrijo lahko preberete tukaj.

Po Blaznikovem večeru bo otvoritev filatelistične razstave z naslovom MINERALI IN RUDARSTVO, ki jo pripravljata FD Lovro Košir Škofja Loka in FD Idrija. Razstava bo na ogled do ponedeljeka, 31. maja 2010. Filatelist Niko Jereb iz FD idrija bo predstavil zbirko Minerali in rudarstvo, mag. Srečko Beričič pa zbirki Rudarji, Srečno! in Spomini na Rudnik urana Žirovski vrh. Filatelistični društvi Škofja Loka in Idrija sta med najboljšimi v Sloveniji, saj sta nedavno dosegli 1. in 3. mesto na ocenjevanju Filatelistične zveze Slovenije (FZS). Na večeru bo predstvanik FZS članom loškega društva podelil priznanja.

V kulturnem delu večera bo nastopil Škofjeloški oktet pod vodstvom Andreja Žagarja.

Na večeru bo izpostavljeno okence Pošte Slovenije s priložnostnim žigom in dotiskanimi dopisnicami s temo 520-letnice rudarskih vezi med Škofjo Loko in Idrio. Na voljo bodo tudi priložnostni pisemski ovitki in osebne znamke s temo 50-let rudarjenja v Žirovskem vrhu.

Prisrčno vabljeni!