V sodelovanju z Loškim muzejem vas vabimo na odprtje razstave portretnih fotografij dramskega igralca Staneta Severja z naslovom

PODOBE KARIZME

in predstavitev knjige

40 LET SEVERJEVIH NAGRAD,

ki bo v torek, 10. aprila 2012 ob 19. uri v Galeriji na Loškem Gradu.

Vsebino razstave bo predstavil kustos Loškega muzeja Boštjan Soklič, novo knjigo v zbirki Doneski pa urednik Marko Črtalič.

Večer smo pripravili ob svetovnem dnevu gledališča, ki smo ga praznovali 27. marca, in ob Tednu slovenske drame, ki se zaključuje 11. aprila 2012 v Kranju.

Dramski igralec Stane Sever (1914 - 1970) je bil eden največjih slovenskih gledaliških igralcev. Ob koncu svojega življenja je sodeloval z loškimi gledališčniki, ki so delovali v okviru eksperimentalnega gledališča Oder - Galerija. Svoje predstave so imeli v Galeriji na Loškem gradu, kar je dalo skupini tudi ime.

Stane Sever je v znak dobrega sodelovanja v okivru Gledališča enega, ki ga je ustanovil po neželjenem odhodu iz ljubljanske drame konec šestdesetih let prejšnjega stoletja, v Škofji Loki 4. decembra 1970 odigral premiero monodrame Krotko dekle avtorja F.M. Dostojevskega. Na oder je prišel z znamenito svečo v rokah, ki je žal napovedovala njegovo usodo. V Škofji Loki je odigral še dve ponovitvi, na četrti ponovitvi 18. decembra 1970, ki je bila v Ribnici na Pohorju, pa je žal doživel srčno kap in umrl praktično na odrskih deskah.

V znak hvaležnosti za Severjevo sodelovanje z loškimi gledališčniki je bil v Škofji Loki ustanovljen Sklad Staneta Severja, ki je že leto po njegovi smrti prvič podelil Severjeve nagrade, ki jih prejmejo študentje igralske akademije, amaterski in profesionalni igralci. Severjeve nagrade se od tedaj redno podeljujejo v Škofji Loki in sicer na prvo decembrsko nedeljo po obletnici Severjeve smrti. Severjeve nagrade so prejeli tudi trije loški igralci, in sicer: Poldka Štiglic (1980), Janez Debeljak (1994) in Juša Berce (2006).

V knjigi 40 let Severjevih nagrad je urednik Marko Črtalič podrobneje predstavil življenje in delo Staneta Severja, njegovo sodelovanje z loškimi gledališčniki ter seveda seznam vseh dosedanjih dobitnikov Severjevih nagrad. V knjigi, ki je opremljena z mnogimi fotografijami in drugimi dokumenti, so vključeni tudi najbolj zanimivi nagovori s podelitve Severjevih nagrad.

Na predstavitvi bo prodajna cena knjige 5 EUR, v redni prodaji pa 8 EUR.