V Galeriji Muzeja Železniki je do 24. aprila 2012 na ogled prva samostojna razstava čipk

gospe VIDE KEJŽAR z naslovom PREPLETANJA.

 

V svojem nagovoru ob odprtju je avtorica razstave povedala, da sta ji skrivnosti klekljane čipke razkrivali dve učiteljici.  Najprej stara mama, nato mama Mira Kejžar (strokovna učiteljica klekljanja in vrsto let edina risarka vzorcev v Sloveniji), ki sta jo učili klekljati po starih klasičnih vzorcih. Vidi pa to ni zadoščalo. Zanimale so jo moderne stvari in začela je sama ustvarjat.

 

V začetku je še sledila »mamini šoli« in tudi sama začela risati vzorce za čipko široke potrošnje. Izdelovanje vzorcev po naročilu in pogosto tudi okusu naročnikov pa je njeno ustvarjalnost omejevalo in utesnjevalo. V kreiranju avtorske čipke – izdelane od začetka do konca, pa lahko v polni meri da prosto pot svojemu navdihu in ustvarjalnosti.

 

Razstavljene čipke –  od ideje do osnutka vzorca, izbire klekljarskih tehnik in sukanca, pa vse do končne izdelave –  so v celoti njeno avtorsko delo. V svojih čipkarskih kompozicijah zajema motive iz narave: najraje iz rastlinskega, pa tudi živalskega sveta.

 

Njeno čipko odlikuje skrbno izbran motiv, izdelan v gostejših tehnikah klekljanja, da podarjeno izstopi, razne polnitve pa v kompoziciji ustvarijo nežnejšo mrežasto podlago, ki nas spomni, da so njena mojstrska  dela – umetnine še vedno čipke.

 

Res vredno ogleda. Vabljeni!

 

Pripravila: Mojca Ferle