12. januar 2010  - stoletnica rojstva Bare Remec  - slikarke gora in jezer Argentine

Na južni polobli, med gorami in jezeri Argentine, je navdihe in miren kraj za ustvarjanje našla slovenska umetnica Bara Remec. Ob veliki podpori družine se je že v rodni Ljubljani likovno izpopolnjevala pri znanih slikarjih kot so Mirko Šubic ter Saša in Henrika Šantel, nato pa nadaljevala študij na Akademiji v Zagrebu. Že pred vojno je razstavljala v Ljubljani in se uveljavila kot ilustratorka v publikacijah, katerih urednik je bil njen svak dr. Tine Debeljak.

Povojna vihra jo je zanesla v begunska taborišča v Avstriji in Italiji, kjer je nadaljevala z ilustratorskim delom in se predstavljala na improviziranih razstavah. 1948 je prišla v Argentino in že 1949 razstavljala v Buenos Airesu. Svojo umetniško in življenjsko pot je nadaljevala v kraju San Carlos de Bariloche, v pokrajini, ki je zaradi hribov in jezer mnoge Slovence spominjala na domovino. Prav tam, z razgledom na vrh, ki je po njej dobil ime Pico Bara, je tudi pokopana.

Svoje življenje je posvetila umetnosti in nam zapustila številna likovna dela. Leta 1991 so bila v času osamosvajanja Slovenije  in nekaj mesecev po njeni smrti njene slike razstavljene v Mestni galeriji v Ljubljani.

Lani pa se je tudi ona simbolično vrnila med nas z ilustracijami v knjigi Olimpijski venec, ki jo je Muzejsko društvo Škofja Loka izdalo v čast svojemu soustanovitelju in loškemu rojaku, dr. Tinetu Debeljaku. Iz omenjene knjige sta tudi ilustraciji Metalec diska in nogometaš.

Več o umetnici si lahko ogledate v videu z naslovom Slikarka sinjih oči (za povezavo kliknite tukaj).

 

Helena Janežič
podpredsednica Muzejskega društva Škofja Loka