V četrtek, 8. 10. 2009 je Kulturno društvo Šentjošt v tamkajšnjem kulturnem domu organiziralo prijeten večer, ki je bil posvečen življenju in delu dr. Tineta Debeljaka. Šentjošt nad Horjulom ni bil izbran naključno, saj se je tukaj rodil Jože Žakelj, mož Debeljakove hčerke Jožejke, poleg njega pa v Argentini živi še veliko drugih domačinov. Zaradi tega se razne kulturne in druge skupine Slovencev iz Argentine v času obiska v Sloveniji redno ustavijo tudi v Šentjoštu.

Navzoče sta v uvodu pozdravila Mojca Kucler Dolinar, bivša ministrica in poslanka Državnega zbora, in Boštjan Kocmur, predsednik društva Slovenija v svetu. V nadaljevanju je Aleksader Igličar, predsednik Muzejskega društva Škofja Loka, predstavil vlogo dr. Tineta Debeljaka v prvih letih delovanja društva.

Sledil je ogled dokumentarnega filma o življenju in delu dr. Tineta Debeljaka, ki ga je pripravil njegov vnuk Marko Vombergar. Debeljakov pravnuk Marjan Vombergar je izjemno doživeto povedal Pesem o solzi. Spomine na očeta, starega očeta in tasta so nato predstavili hčerki Metka Debeljak Vombergar in Jožejka Debeljak Žakelj ter Marko in Jure Vombergar. Večera so se udeležili tudi Debeljakovi vnuki Ivanka in Alojz Žakelj ter Mojca Vombergar. Večera se je udeležil tudi Andrej Remec, bratranec Debeljakove žene Vere Remec, ki živi v Chicagu, ZDA. Andrej Remec je sin Vladimirja Remca, predvojnega lastnika podjetja STOL iz Duplice pri Kamniku.

Na koncu je bila predstavljena razstava fotografij iz življenja dr. Tineta Debeljaka v Argentini in Slovenci v Argentini danes, ki jo je pripravil Marko Vombergar.

V kulturnem programu sta sodelovala domači otroški in mešani pevski zbor ter pevka Tatjana Dolenc. Program je povezoval Vid Klančar, glavni organizator večera pa je bil Peter Keršič.