Spoštovane članice in člani Muzejskega društva, Ločanke in Ločani!

Z napovedanim sončnim vremenom in visokimi temperaturami prihaja pravi počitniški in dopustniški čas. Želim vam, da ga preživite čim lepše, kjerkoli že boste. Ob vaših najbližjih si naberite novih moči in navdihov za uresničevanje vaših želja in načrtov.

Tudi v našem društvu jeseni načrtujemo kar nekaj zanimivih dogodkov. Septembra bo Ivan Oman, častni občan Škofje Loke in aktivni sooblikovalec političnih sprememb v Sloveniji konec 80. let prejšnjega stoletja, praznoval visok življenjski jubilej - 80. let, ob katerem bo Inštitut za gospodarske in družbene študije iz Ljubljane pripravil posebno knjigo, katere soizdajatelj bo tudi Muzejsko društvo Škofja Loka.

V sredo, 23. 9. 2009 bomo v Sokolskem domu pripravili Blaznikov večer posvečen dr. Tinetu Debeljaku, našemu soustanovitelju, ki smo ga na zadnjem zboru članov posthumno imenovali za našega častnega člana. Ob tej priložnosti bomo izdali tudi pesniško zbirko poljskega pesnika Kazimierza Wierzynskega Olimpijski venec, ki jo je prevedel dr. Debeljak. Pričakujemo, da se bodo večera udeležili vsi trije Debeljakovi otroci: Tine Debeljak, ml, Metka Debeljak Vombergar in Jožejka Debeljak Žakelj, ki bodo prišli iz Argentine. Pričakujemo seveda tudi njegove loške sorodnike in sorodnike iz drugih slovenskih krajev.

Konec septembra bomo pripravili društveni izlet, ki nas bo popeljal v sosednjo Idrijo, ki nam je sicer blizu, a mnogi tam že dolgo  nismo bili. Ogledali si bomo Idrijski muzej, ki je za zbirko čipk lani prejel najvišje slovensko muzealsko priznanje  - Valvasorjevo nagrado. Ogledali si bomo tudi Antonijev rov v rudniku živega srebra in se srečali s člani idrijskega muzejskega društva. Izlet pripravlja mag. Srečko Beričič, idrijski rojak, ki že dolgo živi med ločani in je seveda dolgoletni član našega društva.

Preživite lep dopust in nasvidenje jeseni!

mag. Aleksander Igličar
predsednik Muzejskega društva Škofja Loka