V torek, 29. maja 2012 je bil v nabito polni cerkvi sv. Jurija v Stari Loki navdušujoč

koncert mešanega pevskega zbora slovenskega doma San Justo iz Buenos Airesa pod vodstvom zborovodkinje Andrejke Selan Vombergar.

V prvem delu večera so pevci izjemno občuteno zapeli slovenske pesmi, v drugem delu pa preoblečeni v ponče živahne argentinske pesmi. Izjemnega navdušenja je bila še zlasti deležna maša Misa criolla argentinskega skladatelja Ariela Ramireza, v kateri je blestel solist Marcelo Brula.

Za uvod in zaključek so pevci zapeli Marijini pesmi, ki sta se dotaknili src vseh navzočih.

Na duhovni ravni je bil osrednja osebnost večera znameniti Ločan dr. Tine Debeljak, saj lahko rečemo, da je njegova ustvarjalna dediščina pripeljala do gostovanja zbora San Justo v Škofji Loki.

Pred koncertom so pevci zapeli tudi na odprtju razstave Bara Remec - ilustratorka del Tineta Debeljaka, ki je do 9. junija 2012 na ogled v prostorih Gimnazije Škofja Loka. Debeljakova vnukinja Mojca Vombergar pa se spominjala stare tete Bare in atka Tineta.

Popoldan so si pevci ogledali Škofjo Loko, kjer so bili deležni prijaznega sprejema pred Debeljakovo rojstno hišo, ob zvokih ansambla Jaz pa ti iz Godešiča pa so na loškem placu celo zaplesali.

Več fotografij z razstave in koncerta si lahko ogledate na spletnem blogu dr. Tineta Debeljaka (povezava), ki ga ureja Marko Vombergar, Debeljakov vnuk in mož zborovodkinje Andrejke Selan Vombergar.

V naslednjih dneh zbor nadaljuje s koncerti v Sloveniji in vabimo vas, da jim prisluhnete.