Na prvi pomladni dan, 21. marca 2013, je bil v odprtih, neogrevanih prostorih starega župnišča oziroma nekdanje dekanije v Stari Loki

Pasijonski večer v Stari Loki.

V postno premišljevanje so navzoče popeljale sugestivne besede pesnika Daneta Zajca iz njegovega zadnjega večjega liričnega ciklusa Križev pot in občutena glasba skladatelja Andreja Missona. Avtor jo je priredil za letošnji recital iz svojih glasbenih zapisov za uprizoritev Škofjeloškega pasijona v letih 1999/2000.

Vokalno-instrumentalni recital v štirinajstih postajah križevega pota so izvedli domači recitatorji s člani godalnega ansambla in gimnazijskega seksteta flavt. Prizorišče dogodka je bilo scensko obogateno s »pozabljenimi« nabožnimi predmeti iz farne župnijske cerkve sv.Jurija.

Dogodku je povezal trideset izvajalcev in sto poslušalcev. Med gosti sta bila tudi nova predsednica Prosvetnega društva Sotočje, pasijonka, mag. Hiacinta Klemenčič, in senior našega društva arhitekt Tone Mlakar.

Dogodku je sledilo druženje sodelujočih z obiskovalci.

Zvočni zapis večera lahko poslušate tukaj. Zvočni zapis nagovorov in odmeve udeležencev pa tukaj.  

Tradicionalni in domišljeni Pasijonski večeri na Fari krepijo pasijonsko kondicijo na Loškem v medpasijonskem času, to je, do naslednje uprizoritve Škofjeloškega pasijona leta 2015.

Zapisala: Urška Florjančič