Spoštovani,

po prazničnem zatišju smo z novicami na spletnih straneh Muzejskega društva Škofja Loka ponovno z vami. V duhu ohranjanja pasijonske kondicije in povezovanja slovenskih pasijonskih mest, smo si nedavno ogledali nekaj slovenskih pasijonov.

Na cvetno nedeljo, 17. aprila 2011 se je večja skupina Ločanov, ki sta jih organizirala Tončka in Matevž Trilar, ogledala Ribniški pasijon, ki ga že peto leto zapored v sodelovanju z več kot 150 prostovoljci pripravlja Društvo katoliške mladine Ribnica. Ribniški pasijon je odigran v letnem gledališču Ribniškega gradu, kjer postavitev spretno uporabi dane prostorske možnosti.

Vsebina pasijona združuje opise Jezusovega trpljenja vseh štirih Evangelijev, z leti se dograjuje in dodajajo se novi prizori. Dramska igra se močno prepleta s sodobno glasbo, ki dopolnjuje ali povsem "sama" odigra posamezne prizore. Vsako leto nastajajo nove avtorske pesmi, ki jih v živo odigra priložnostni ansambel, ki ga je letos prvič dopolnjeval priložnostni P-zbor. Ribniški pasijon je v evropskem merilu edini pasijon, v katerem se izvaja rock glasba.

Snovalci želijo Ribniškemu pasijonu vsako leto dati poseben poudarek, s katerim želijo potrkati na gledalčevo srce, da bi se za hip ustavil in se tudi sam zamislil. Letošnjega so naslovili Zgled sem vam dal, saj menijo, da ni nikoli prepozno, da svoje življenje obrnemo v smeri Jezusove ljubezni, hkrati pa se trudimo, da bo sled naših dejajnj zgled drugim. Več informacij o Ribniškem pasijonu lahko dobite na njihovi spletni www.ribniskipasijon.si.

Na velikonočni ponedeljek, 25. aprila 2011 pa smo si v novi župniji sv. Jožefa na Viru pri Domžalah ogledali Virski pasijon, ki so ga letos prvič pripravili člani dramslega društva Virko, ki je zraslo iz mladinske gledališke skupine FACE. Virski pasijon je avtorsko delo Igorja Horvata, ki je tudi režiser predstave. Jezusa je odigral Robert Friškovec, zaporniški duhovnik in loški rojak. Dramsko besedilo, napisano v rimah, je odrsko poročilo o Jezusovem trpljenju, smrti in vstajenju. Besedilo se ne omejuje zgolj na prikaz Jezusovega trpljenja in vstajenja ampak s posameznimi prizori neposredno nagovarja gledalce ter jih s tem vzpodbuja k razmišljanju o njihovem življenju in nagovarja k življenju v ljubezni in medsebojnem razumevanju. Pomembno sporočilno moč ima samospraševanje Pilatove žene Klavdije in njen kasnejši pogovor z žalostno Marijo. Pasijon je uprizorjen kot odrsko delo v dvorani, ki je se nahaja pod novo cerkvijo sv. Jožefa. Več informacij o Virskem pasijonu lahko dobite na njihovi spletni strani www.virskipasijon.si.

Alojzij Pavelj Florjančič si je z ženo Ano na velikonočno nedeljo zvečer ogledal tudi pasijon v Višnji gori, ki je uprizorjen na prostem. V teh dneh pa se kot predstavnika Občine Škofja Loka udeležujeta letne skupščine evropskega združenja pasijonskih mest Europassion, ki je letos v italijanskem mestu Cantiano. Pavle bo na njem s posebno radostjo predstavil renesanso slovenskih pasijonov, ki jo je nedvomno vzpodbudilo tudi ponovno uprizarjanje Škofjeloškega pasijona.

O vseh slovenskih pasijonih in letni skupščini Europassiona bomo obširneje pisali v prihodnjih Pasijonskih doneskih, ki na naše veliko veselje postajajo osrednja slovenska pasijonska publikacija.