Na prireditvi Grohar po Groharju, ki je bila v četrtek, 30. 11. 2011 v Sokolskem domu je fotograf Peter Pokorn, ustanovni član in dolgoletni predsednik Foto kluba Anton Ažbe Škofja Loka ter dolgoletni član Muzejskega društva Škofja Loka, kjer je trenutno član nadzornega odbora, v svojem prispevku Groharjevi sodobniki osvetlil pomembna loška rojaka slikarja Antona Ažbeta in fotografa Avgusta Bertholda.

V svojem prispevku je Peter Pokorn zelo izpostavil tudi ustanovitev prvega slovenskega fotografskega društva leta 1889 v Ljubljani. Med petimi člani odbora, so bili kar trije z loškega: Ivan Šubic (predsednik), Gustav Pirc (tajnik) in Luka Pintar (član). Novico o ustanovitvi društva sta 20. 7. 1889 objavila takratna dnevnika Slovenski narod in Laibacher Zeitung. Nekateri trdijo, da je bilo to nemško in ne slovensko fotografsko društvo, čeprav je nedvomno, da so bila pravila društva napisana v slovenskem jeziku, kar je bilo za tedanji čas redka izjema. To razmišljanje je še posebej prisotno med kranjskimi fotografi, ki trdijo, da je bilo prvo slovensko fotografsko društvo ustanovljeno leta 1910 v Kranju.

Iz povedanega izjaja, da je imela Škofa Loka izjemno vlogo in pomen ne samo pri slovenskih impresionističnih slikarjih ampak tudi pri začetkih organiziranega fotografskega delovanja na Slovenskem.

Celotno besedilo prispevka Petra Pokorna lahko preberete tukaj.