Občina Komen na Krasu že 12. leto podejuje Štrekljevo nagrado za življenjsko delo ali izjemne dosežke na področju zbiranja in ohranjanja slovenskega ljudskega blaga v besedi in pesmi.

Letošnja nagrajenka je ddr. Marija Stanonik, po rodu iz Dobračeve pri Žireh, ki je bila  v svojem dolgoletnem znanstvenem delovanju nosilka več raziskovalnih projektov, trenutno pa vodi projekt Slovenski pregovori kot kulturna dediščina. Ddr. Stanonikova je znanstvena svetnica na Inštitutu za slovenske narodopisje ZRS SAZU, njena bibliografija pa obsega preko 1000 enot. Več o njenem delovanju lahko preberete v pogovoru, ki je bil objavljen v reviji Ognjišče (dostop tukaj).

Ddr. Marija Stanonik je dolgoletna članica Muzejskega društva Škofja Loka in redna obiskovalka naših prireditev. Bila je urednica knjige Nekoč je bilo jezero, zbirke folklornih pripovedi iz Poljanske doline in njenega pogorja, ki jo je društvo izdalo leta 2005. Za ponatis zbirke loških piripovedk Kamiti most avtorja Lojzeta Zupanca (izid november 2011) pa je pripravila obsežno strokovno oceno. Obe knjigi lahko naročite v naši spletni trgovini.

Ddr. Mariji Stanonik iskreno čestitamo za prejeto priznanje in ji želimo še dolgo ter plodovito ustvarjalno delo.

Ddr. Marija Stanonik je konec lanskega leta na Teološki fakulteti v Ljubljani prejela svoj drugi doktorski naziv, za kar ji tudi prisrčno čestitamo.