V soboto, 27. aprila 2013 bo minilo 110. let od rojstva dr. Tineta Debeljaka.

Na predvečer obletnice Debeljakovega rojstva, v petek, 26. aprila 2013 bomo ob 19. uri pred njegovo obeležje v Aleji znamenitih Ločanov na Šolski ulici položili šopek rož.

Prisrčno vas vabimo, da se nam pridružite.

Dr. Tine Debeljak (1903 -1989) je bil (poleg mladostnih prijateljev podnuncev dr. Pavleta Blaznika in prof. Franceta Planine) eden glavnih pobudnikov in ustanoviteljev Muzejskega društva Škofja Loka. Študiral je slovenistiko na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer je leta 1936 tudi doktoriral. Po končanju študija je bil nekaj let gimnazijski profesor, od leta1935 do 1945 pa je bil kulturni urednik časopisa Slovenec.

Ob odmevni obrtni razstavi leta 1936 v Škofji Loki je za odrsko postavitev priredil in režiral Škofjeloški pasijon, ki je bil odigran za sednjo osnovno šolo Škofja Loka mesto.

Po drugi svetovni vojni je emigriral v Argentino in se v ljubljeno Loko ni nikoli več vrnil. V Argentini je nadaljeval z literarnim ustvarjanjem in delovanjem v kulturnem in družbenem življenju. Med njegovimi najbolj znanimi deli so pesnitev Velika črna maša za pobite Slovence (1949), pesniški zbirki Poljub (1951) in Mariji (1955). Veliko je prevajal iz slovanskih jezikov, italijanščine (Dante) in španščine (ep Martin Fierro). Bil je soustanovitelj in dolgoletni predsednik Slovenske kulturne akcije, osrednje kulturne organizacije Slovencev v Argentini.

V domovini je bil dolga leta zamolčan in otoplitev je prišla šele po letu 1990. Leta 1994 je bila na njegovi rojstni hiši v Blaževi ulici postavljena spominska plošča, ob 100. obletnici rojstva pa obeležje v Aleji znamenitih Ločanov. V Muzejskem društvu Škofja Loka je bil leta 2009 posthumno imenovan za častnega člana društva. V sodelovanju z založbo Družina je društvo leta 2003 izdalo knjigo Črni Kamnitinik Loma Negra, ki jo je uredil njegov vnuk fotograf Marko Vombergar, prikazuje pa prva leta njegovega življenja v Argentini, ko je življenje začel iz družbenega dna in bil skoraj deset ločen od žene Vere in otrok Tineta, Metke in Jožejke, ki so za njim prišli leta 1954.

Leta 2009 pa smo izdali nejgov predvod pesmi poljskega pesnika Wierzynskega Olimpijski venec, ki naj bi izšla za veliko noč 1945, a vojne razmere tega niso dopuščale. Knjigi je dr. Rozina Švent dodala Gradivo za njegovo bibliografijo. Knjigo Olimpijski venec lahko naročite v naši spletni trgovini.

Širšo obeležitev 110. letnice rojstva dr. Debeljaka in dr. Blaznika bomo  počastili oktobra s tematskim Blaznikovim večerom in izdajo vodnika Aleja znamenitih Ločanov.