Župan Občine Škofja Loka mag. Miha Ješe je za skrbnika sodelovanja s pobratenim mestom Tabor na Češkem (južna Češka, približno 120 km JV od Prage) nedavno imenoval mag. Aleksandra Igličarja.

Minuli konec tedna (od 9. do 11. 9. 2011) je občinska delegacija obiskala mesto Tabor, kjer so potekala Taborska setkany (Taborska srečanja), ki so obsežno praznovanje spomina husitskega gibanja in upora v 15. stoletju. Mesto Tabor je  bilo središče husitskega gibanja, ki sta ga vodila verski reformator Jan Hus in vojskovodja Jan Žižka. Letos so potekala že dvajseta Taborska srečanja, ki v mesto privabijo več kot dvajsettisoč obiskovalcev. V tem času oblast nad mestom simbolično prevzame vojskovodja Jan Žižka in mesto Tabor se z raznimi prireditvami, plesom, glasbo, viteškimi turnirji vrne v čas pred petsto leti.

Pobudniki sodelovanja z mestom Tabor so bili loški fotografi, člani foto kluba Anton Ažbe, ki so tudi ob tej priložnosti v mestu Oparany pripravili fotografsko razstavo Lepote Slovenije, katere otvoritve se je udeležila tudi slovenska veleposlanica na Češkem gospa Smiljana Knez. Glavna nosilca sodelovanja sta ves čas Peter Pokorn, dolgoletni predsednik loških fotografov, in dr. Jan Jelšik. Pred otvoritvijo razstave so v mestu posadili lipo slovensko-češkega prijateljstva, ki je že 35. tovrstna lipa posajena na Češkem, dve pa sta tudi v Sloveniji, na Zgornjem Jezerskem in v Škofji Loki pred OŠ Škofja Loka mesto, ki je bila posajena leta 2001.

V tem času so bili v Taboru na izmenjavi tudi dijaki evropskega oddelka loške gimnazije, ki sta jih vodili profesorici Nada Beguš in Andreja Kolar. V soboto smo se vsi Ločani zbrali pred lipo slovensko-češkega prijateljstva v Taboru, ki je bila posajena leta 2000. Navzoče je najprej nagovorila mag. Andreja Megušar, skrbnica za mednarodno sodelovanje na Občini Škofja Loka, zgodovino sodelovanja med občinama pa sta predstavila Peter Pokorn in Jan Jelšik. Na lipo sta nato Aleksander Igličar in Lubomir Šramek, vodja občinske uprave mesta Tabor, simbolično privezala trak z loško zastavo, ki izkazuje naše spoštovanje ter zahvalo za medsebojno sodelovanje in željo, da bi se le-to še dolgo uspešno nadaljevalo. Vsi skupaj smo na koncu zapeli slovensko himno ter seveda mladim zelo priljubljeno pesem Slovenskega naroda sin.

Za tem smo se udeležili srednjeveške povorke, v kateri je sodelovalo več kot tisoč udeležencev, ki so bili oblečeni v stare noše, viteško opravo in druga srednejveška oblačila.

Letos mineva pet let od podpisa listine o pobratenju med Občinama Tabor in Škofja Loka, zato nas je sprejel župan mesta Tabor gospod Jiri Fišer. Ob tej priložnosti smo se vpisali tudi v knjigo gostov. Popoldan smo si ogledali zanimiv viteški turnir, zvečer pa smo srednjeveški utrip mesta Tabor doživljali od blizu.

O obisku Tabora bo v sredo, 14. 9. 2011 ob 9. uri na Radio Sora obajvljena širša reportaža, ki jo je pripravila novinarka Monika Tavčar.

Veseli smo, da se sodelovanje s pobratenim mestom Tabor tako uspešno razvija, za kar gre zahvala vsem skupinam in posameznikom, ki so bili do sedaj vključeni, še posebej pa seveda lokim fotografom s Petrom Pokornom na čelu.

V sodelovanje se je letos intenzivno vključila tudi Razvojna agencija Sora oziroma Loški turizem (bivši LTO Blegoš), ki bo v okviru Loških dnevov turizma od petka, 23. 9. do nedelje 25. 9. 2011 gostila večja skupino iz Tabora. V skupini bodo člani Swing banda, ki bodo v soboto, 24. 9. 2011 igrali na Mestnem trgu v Škofji Loki, s seboj pa bodo pripeljali tudi dobrote češke kuhinje in seveda nepogrešljivo češko pivo. Gostje iz Tabora se bodo supaj z loškimi gostitelji v petek, 23. 9. 2011 ob 19.30 uri zbrali pred lipo-slovenskega češkega prijateljstva pred OŠ Škofja Loka Mesto.

Vabimo vas, da se nam pridružite.

.