"Pa jo spet imamo - našo zbirko pripovedk Kamniti most!". S temi besedami je Helena Janežič, urednica ponatisa knjige Kamniti most, pričela predstavitev njenega izida, ki je bila v sredo, 10. 11. 2010 v predavalnici loške gimnazije.

Številne udeležence sta najprej nagovorila gostitelj večera Jože Bogataj, ravnatelj Gimnazije Škofja Loka, in mag. Aleksander Igličar, predsednik Muzejskega društva Škofja Loka.

Vsebino razširjene izdaje zbirke pripovedk Kamniti most, ki je pred okrog pedesetimi leti zbral in v knjigi izdal Lojze Zupanc, so v nadaljevanju obširneje predstavili avtorici dr. Marija Stanonik in Mojca Ferle ter ilustratorka Maja Šubic. Dr. Marija Stanonik, sodelavka ZRC SAZU, je pripravila obsežno strokovno oceno Zupančevih pripovedk in poudarila, da jih je Zupanc v veliki meri literariziral in imajo malo skupnega s pravim  "ljudskim izročilom". "Verjetno je pri njihovem pisanju pred sabo videl predvsem mlajše bralce, ki jih je hotel še dodatno pritegniti" je poudarila dr. Stanonikova in dodala, da pa je v pripovedkah zelo zanimiv slog pisanja, ki se na velikih mestih pisan v rimah.

Mojca Ferle je predstavila Zupančevo življenjsko pot. Lojze Zupanc se je rodil leta 1906 v delavski družini na Selu v Ljubljani. Učiteljišče je končal v Maribostu in leta 1928 je kot učitelj prvo službo nastopil v Štrekljevcu pri Semiču v Beli Krajini. Kasneje so ga kot učitelji veliko premeščali. V Škofjo Loko ga leta 1956 pripeljala ljubezen do profesorice Vide Sluga, s katero se je nekaj let kasneje poročil. V Škofji Loki je bil najprej profesor na gimnaziji, kasneje pa na poklicni šoli, kjer se je leta 1965 upokojil. Bil je zelo aktiven v loškem kulturnem življenju in že leta 1962 ga najdemo med člani Muzejskega društva. Umrl je leta 1973.

Zupančevo ustvarjalnost je predstavila Helena Janežič, ki je v knjigi pripravile njegovo bibliografijo. Zupanc je bil zelo plodovit avtor, saj je napisal več kakor 600 člankov in izdal 39 knjig. Za Ločane sta najbolj pomembni zbirki pripovedk Kamniti most in Zlato pod Blegošem.

Prvi dve izdaji Kamnitega mostu (izšli sta leta 1964 in 1973) je ilustriral Gvidon Birolla (1881 - 1963), ki je bil po materi Ločan, rojen pa je bil v Trstu. Po očetovi smrti se je družina preselila v Škofjo Loko, kjer je preživel svojo mladost. Njegove ilustracije je v knjigi predstavil umetnostni zgodovinar Dušan Koman.

Tokratno izdajo je ilustrirala loška akademska slikarka Maja Šubic, ki je s svojimi ilustracijami knjigi dala svež in igriv pristop. Maja je pripravila tudi razstavo ilustracij, ki bo v prostorih gimnazije na ogled od petka, 19. 11. 2010.

Knjiga Kamniti most je tudi izjemen oblikovalski dosežek, ki ga je ustvarila Nives Lunder, Studio Grad, ob sodelovanju soproga Tomaža, ki je skeniral vse ilustracije.

Večer so s tematskim glasbenim in pevskim nastopom obogatili dijaki loške gimnazije pod mentorstvom Ane Prevc Megušar.

Na večeru so sodelovali tudi loški filatelisti, ki so pripravili razstvo znamk, priložnostni žig in razglednico. Vsebino razstave je predstavil mag. Srečko Beričič, predsednik Filatelističnega društva Lovro Košir Škofja Loka. Filatelistična razstava zajema več tematskih sklopov: mostovi, kulturna dediščina, pisatelji. En pano pa je posvečen tudi ilustratorju Birolli, kjer je kot zanimivost prikazana znamka, ki je bila leta 1994 izdana ob stopetdesetletnici rojstva pesnika Simona Gregorčiča in je bila oblikovana na osnovi Birollove ilustracije. Filatelistična razstava bo na ogled od ponedeljka, 15. 11. 2010.