V četrtek, 22. 9. 2011 smo na zanimiv način predstavili našo knjižno novost - vodnik

SLIKAR JERNEJ IZ LOKE
in njegova dela na Loškem
.

Predstavitev smo pričeli v cerkvi sv. Miklavža na Godešiču, kjer je množico udeležencev najprej pozdravil Aleksander Igličar, predsednik Muzejskega društva in ključar godeške cerkve. V nadaljevanju je Mojca Ferle, urednica vodnika,  predstavila potek nastajanja vodnika, ki je prispevek Muzejskega društva k Letu ribe Faronike 1511 - 2011, s katerim na Loškem obeležujemo obletnico velikega potresa na Kranjskem. Slikar Jernej iz Loke je namreč ustvarjal med leti 1520 in 1540, ko je verjetno potekala obnova v potresu porušenih cerkva. Nato je umetnostni zgodovinar Dušan Koman, avtor besedila, podrobneje predstavil slikarja Jerneja iz Loke in njegove freske v godeški cerkvi, ki so v prezbiteriju cerkve in so bile pred leti lepo restavrirane.

V nadaljevanju nas je pot vodila v cerkev na Suhi, kjer je Dušan Koman predstavil izjemno ohranjen Kranjski prezbiterij in seveda Jernejeve freske, ki so v spodnejm delu prezbiterija in v zgornjem delu vhodne stene. V Spodnjih Bitnjah smo si ogledali Jernejevo fresko sv. Krištofa, ki je seveda na zunanji strani cerkve in tudi na naslovnici vodnika. Ljudje so namreč verovali, da če zjutraj vidijo Krištofa, tisti dan ne bodo umrli neprevidene smrti, zato so sv. Krištofa upodabljali na zunanjosti cerkva in sier v nadnaravni velikosti, da je bil čim bolj viden. Ob freski v Bitnjah je Janez Jocif tudi pojasnil Jernejevo motiviko upodabljanja ribe faronike in drugih mitoloških bitij, ki so praviloma upodobljene v vodi ob Krištovovih nogah. V Bitnjah je bil lepo viden pogled na veliko število avtomobilov, ki je bil zunanji odraz velikega zanimanja za tak način predstavitve vodnika Jerneja iz Loke.  

Naša pot se je zaključila v cerkvi na Križni Gori, kjer je Dušan Koman najprej razložil freske v prezbiteriju in nato Jernejeve freske, ki so na južni strani cerkvene ladje. Za konec je za glasbeno presenečenje poskbel Janez Jocif, ki je na stare inšturmente zaigral nekja sklad. Zaigral je tudi na dude, ki jih je Jernej največkrat upodabljal na svojih freskah.

Za naše boljše počutje je poskrbel gostilničar Pri Boštjanu, ki nam je ob rujni kapljci pripravil ocvirkovco, pehtranko ter potico. Udeleženci so se navdušeni vračali v dolino in izražali svoje želje, da bi podobna srečanja pirpravili tudi v prihodnje.

Več fotografij s predstavitve, si lahko ogledate na spletni strani fotografinje Jane Jocif (dostop tukaj), ki je tudi oblikovala vodnik Slikar Jernej iz Loke.

Vodnik Slikar Jernej iz Loke lahko po ceni 5 EUR kupite na naših običajnih prodajnih mestih (spletna trgovina, prostori Loškega turizma na bivšem Petrolu, blagajna Loškega muzeja, galerija Ivana Groharja, pisarna Turističnega društva na Mestnem trgu, Knjižnica Ivana Tavčarja). Ker je večina besedila vodnika prevedeno v angleški jezik je vodnik primeren tudi za obiskovalce iz tujine.