V želji spoznati čim več slovenskih pasijonov sva si z urednikom Pasijonskih doneskov Alojzijem Pavlom Florjančičem v sredo, 31. 3. 2010 v Ledincah na avstrijskem Koroškem ogledala

PASIJON "MOJ KONEC JE TVOJ ZAČETEK".

Izjemen kulturni in duhovni večer so pod okriljem Slovenskega kulturnega društva Jepa - Baško jezero pripravili člani skupine  - pevskega zbora Akzent, pod vodstvom Anice Lesjak Ressman (na fotografiji desno), ki je bila skupaj z režiserjem Aleksandrom Tolmajerjem vsebinska snovalka pasijonskega večera. Poleg njih so nastopili še glasbeni trio Drava, učenci glasbene šole in svetovno znana pevka Bernarda Fink Inzko, ki živi v bližnjih Svečah na Koroškem.

Pasijon "Moj konec je tvoj začetek" ni klasičen pasijon, ki bi prikazoval Jezusovo trpljenje, ampak je bila Jezusova krvava pot ter velikonočno vstajenje in odrešenje povezana z občim življenjem in trpljenjem človeštva oziroma posameznega človeka skozi celotno človeško zgodovino vse do danes. V večer so bile vtkane usode izseljenih slovenskih družin iz slovenske Koroške med drugo svetovno vojno, tragika žrtev potresa na Haitiju, težave in iskanja mlajših generacij, ki jih je ponazarjala pesem "Tears in Heaven - solze v nebesih" britanskega kitarista Erica Claptona, ki je pesem napisal ob smrti svojega sina. Pevci so pesem zapeli v slovenskem jeziku, kar jo je še bolj povezalo s poslušalci. Pevci so brali tudi odlomke iz svetega pisma in priložnostne pesmi, trije otroci Anice Lesjak Ressman pa so prebrali spomine starega očeta Franca na izselitev družine med drugo svetovno vojno, ki so izšli v njegovi knjigi Rod po Jepo.

Umetniški in duhovni višek večera pa je z izjemnim petjem ustvarila Bernarda Fink Inzko, najprej z občuteno zapeto pesmijo "K tebi želim moj Bog", v nadaljevanju pa z nekaj samospevi. Za zaključek so vsi nastopajoči zapeli švedsko pesem, ki v življenje po prestanem trpljenju prinaša upanje in radost.

Žal je deževno vreme onemogočilo celovitost večera, ki je bil razdeljen na štiri postaje. Prva naj bi se začela v bližnjem gozdu, drugi dve na pokopališču, zadnja pa v mrtvašnici oziroma poslovilni vežici na ledinškem pokopališču. Zaradi dežja so bile vse postaje izvedene v mrtvašnici, kar ustvarjalcem večera prinaša nove izzive za naslednja leta.

Ledinški pasijon pa bo seveda odmeval tudi v Pasijonskih doneskih 2011/6.

mag. Aleksander Igličar
predsednik Muzejskega društva Škofja Loka