Danes, 27. aprila 2013 se spominjamo 110-letnice rojstva dr. Tineta Debeljaka(1903 - 1989), znamenitega Ločana, enega glavnih ustanoviteljev Muzejskega društva Škofja Loka.

Na predvečer smo se člani Muzejskega društva Škofja Loka in Debeljakovi sorodniki, vnuka Mojca in Ivan Vombergar, pravnuk Matej Vombergar in pranečak Boštjan Debeljak zbrali pred Debeljakovim obeležjem v Aleji znamenitih Ločanov, pred katerega smo položili šopek nagljev s pentljo v barvi slovenske zastave.

Za glasbeno popestritev dogodka je poskrbel mladi harmonikar Jakob Florjančič, ki je odigral nekaj slovenskih narodnih pesmi.

Debeljakovo življenje in delo je predstavil Aleksander Igličar, predsednik društva, podpredsednica Helena Janežič pa je prebrala Debeljakovo pesem o Loki. Vnuk Ivan Vombergar je z udeleženci podelil spomine na atka in prebral pesem iz njegove zbirke Poljub.

Letos mineva tudi 10 let od postavitve Debeljakovega obeležja v Aleji znamenitih Ločanov in okoliščin njegove postavitve se se je spominjal pobudnik Aleje Alojzij Pavel Florjančič. Kot zanimivost je omenil, da je solza na kamnitem podstavku obeležja iz argentinskega kamnoloma Loma negra, v katerem je Debeljak nekaj let delal po emigraciji v Argentini.

Spominski večer ob 110-letnici rojstva dr. Tineta Debeljaka in dr. Pavleta Blaznika bomo pripravili oktobra 2013, ko bomo izdali tudi knjižni vodnik Aleja znamenitih Ločanov.