V torek, 8. 6. 2010 je v Šentjoštu nad Horjulom gledališka skupina Naš dom San Justo iz Buenos Airesa odigrala

misterij VELIKI ODER SVETA

velikega španskega dramatika Pedra Calderona de la Barce (1600 - 1681), ki ga je v slovenščino mojstrsko prevedel Janko Moder.

Misterij Veliki oder sveta je Barca napisal leta 1645 in spada med njegova najpomembnejša dramska dela. Veliki mojster - Bog - pošilja na zemljo ljudi z različnim poslanstvom in od njih pričakuje, da bodo svojo vlogo najbolje "odigrali". Mojster razglaša samo eno sporočilo: "Delaj dobro, Bog je s teboj." Ob koncu življenja Mojster zahteva obračun: odpadejo lišp, slava, končano je trpljenje in bridkost, z nami gredo samo naša dobra dela. V predstavi nastopajo liki Kralja, Bogataša, Lepote, Milosti, Bogatina, Kmeta in Reveža. Veliki oder sveta je obenem alegorija življenja samega po sebi, kakor tudi teater - igra znotraj teatra. (povzeto iz gledališkega lista)

Slovensko gledališče Naš dom San Justo je med najbolj aktivnimi gledališkimi skupinami med Slovenci v Argentini. Predstavo Veliki oder sveta je režiral Blaž Miklič, ki pa žal ni dočakal gostovanja skupine v Sloveniji, saj ga je Veliki mojster pred kratkim poklical k sebi. Njegovo delo nadaljuje režiserka Ivana Tekavc. Družinske korenine dveh igralcev segajo v loške kraje. Oče Janeza Krajnika, ki igra Velikega mojstra, Peter Krajnik je Hrastnikov iz Godešiča, Marko Štrubelj, ki igra Bogatina pa je Janezov nečak.

Ob koncu predstave sta igralce in gledalce med drugimi pozdravila tudi mag. Aleksander Igličar, predsednik Muzejskega društva Škofja Loka, in dr. Katica Cukjati, predsednica Slovenske kulturne akcije (SKA), krovne kulturne organizacije Slovencev v Argentini, ki je v teh dneh slučajno v Sloveniji. Dr. Katica Cukjati je življenjska sopotnica Tineta Debeljaka, ml., ki preko nje prisrčno pozdravlja člane Muzejskega društva in vse Ločane.

V naslednjih dneh bodo gledališčniki odigrali še šest predstav, njihov razpored pa si lahko ogledate tukaj.

Več informacij o predstavi Veliki oder sveta in gledališki skupini Naš dom San Justo lahko preberete na spletnih straneh društva Slovenija v svetu, ki je organizator njihovega obiska v Sloveniji. Do njihovih spletnih strani lahko dostopate tukaj.

Zapisal in fotografiral: A. Igličar