Ob praznovanju 200-letnice rojstva Charlesa Darwina je loška akademska slikarka Maja Šubic avgusta 2009 v osnovni šoli v Darwinovem rojstnem mestu Shrewsbury v srednji Angliji ustvarila fresko (velikost 180 x 268 cm), ki ponazarja Darwinovo potovanje z ladjo Beagle in njegovo proučevanje razvoja živalskih vrst.

Freska se nahaja na osrednjem stopnišču oddelka biologije na Shrewsbury school, ki je bila prestižna deška šola v Angliji in na kateri se je šolal tudi Charles Darwin.

Umetnica Maja Šubic je fresko izdelala v začetku avgusta 2009, slovesno pa jo je 21. oktobra 2009 odprl Iztok Jarc, slovenski veleposlanik v Veliki Britaniji.

O izdelavi freske in na sploh o Majinem proučevanju Darwinovega življenja je zapisano v zadnji številki Loških razgledov 56/2009, kjer je objavljen pogovor z Majo Šubic in predstavljen celoletni projekt na loški gimnaziji, ki je bil posvečen 200-letnici Darwinovega rojstva.

Ob nedavnem obisku Anglije sem imel priložnost, da sem si fresko ogledal in bil zelo ponosen, da smo po zaslugi akademske slikarke Maje Šubic Ločani prisotni na tako pomembnem mestu. Če vas bo pot ponesla v te kraje, vam priporočam, da si fresko ogledate.

mag. Aleksander Igličar