V ponedeljek, 24. 5. 2010 je bil v Kristalni dvorani zanimiv Blaznikov večer z naslovom 520-let rudarskih vezi med Idrijo in Škofjo Loko.

Navzoče je uvodoma pozdravil gostitelj večera mag. Aleksander Igličar, predsednik Muzejskega društva Škofja Loka, ki je tudi povezoval celoten večer. Udeležence sta pozdravila tudi mag. Mirjam Jan Blažič, podžupanja Občine Škofja Loka, in prof. dr. Jakob Likar, dekan naravoslovnotehnične fakulete Univerze v Ljubljani.

V osrednjem vsebinskem delu večera sta gospa Ivica Kavčič in mag. Srečko Beričič osvetlila stoletne rudarske vezi med Škofjo Loko in Idrijo. Gospa Ivica Kavčič, dologoletna sodelavka v rudniku živega srebra v Idriji, avtorica obsežne strokovne knjige Živo srebro - zgodovina idrijskega žgalništva, in predsednica Muzejskega društva Idrija, je izpostavila, da so se rudarske vezi vzpostavile že takoj na začetku, saj je kmet, ki je v Idriji živo srebro odkril v obliki naravnih kapljic, le tega leta 1490 prinesel pokazat v Škofjo Loko. Sodelovanje je bilo najbolj razvito v 16. in v začetku 17. stoletja, ko so v okolici Škofje Loke, največ v Bitnjah, iz gline žgali posebne lončene posode, v katerih so v Idriji iz rude pridobivali živo srebro. Na višku tovrstne tehnologije, okrog leta 1620, so letno izdelali okrog 500.000 lončenih posod. Izdelava je bila tako obsežna, da je tedanji loški upravitelj za nekaj časa celo prepovedal njihovo izdelavo, ker so za njihovo pripravo v okolici Bitenj posekali preveč gozda.

Mag. Srečko Beričič pa je izpostavil predvsem sodelovanje med idrijskim in loškimi knapi pri geoloških raziskavah in kasnejšem odprtju ter delovanju Rudnika urana Žirovski vrh. Srečko je bil osebno vključen v sodelovanje, saj je kot rudarski inženir z delom pričel v idrijskem rudniku, nadaljeval pa v rudniku urana Žirovski vrh, ki je bil v osemdesetih let glede na tehnologijo odkopavanja med najsodobnejšimi rudniki v Evropi. Letos mineva 50 let od pričetka geoloških raziskovanj v Žirovskem vrhu.

Blaznikov večer smo pripravili v sodelovanju s Filatelistinim društvom Lovro Košir Škofja Loka. Zato je v drugem delu večera Igor Pirc, predsednik Filatelistične zveze Slovenije, nekaterim članom loškega društva podelil priznanja. Med prejemniki je bil tudi mag. Srečko Beričič, predsednik loških filaltelistov, ki je prejel srebrno priznanje FZS. V nadaljevanju sta Niko Jereb, član idrijskih filatelistov, in Srečko Beričič predstavila filatelistično razstavo z naslovom MInerali in rudarstvo, ki bo do 31. 5. 2010 na ogled v avli Sokolskega doma. Razstavo je odprl Bojan Režun, podžupan Občine Idrija. Filatesti so pripravili tudi priložnostno dopisnico z dotiskom lončene posode in osebno znamko posvečeno 50-letnici pričetka rudarjenja v Žirovskem vrhu.

V kulturnem delu programa so tematsko izbrane pesmi zapeli pevci Škofjeloškega okteta, ki deluje v okviru Prosvetnega društva Sotočje, vodi pa jih Andrej Žagar.

Po zaključku večera so se udeleženci še dolgo zadržali v prijetnem druženju.

Zapisal: Aleksander Igličar
Foto: Vida Igličar