Občina Škofja Loka vabi na mednarodni znanstveni simpozij z naslovom

PASIJONI V EVROPI - Bogata dediščina za prihodnost,

ki bo potekal od 17. do 19. marca v Škofji Loki.

Na mednarodnem simpoziju se bodo zbrali raziskovalci, slovenski in tuji strokovnjaki, državni in občinski sodelavci, ki jih povezuje osrednja, edinstvena pasijonska dediščina na Loškem - Škofjeloški pasijon. Sodelovala bodo tudi partnerska mesta, v katerih se uprizarjajo pasijoni ali procesije in so povezana v evropskem pasijonskem združenju Europassion. Na simpoziju bodo poleg domačinov sodelovali predstavniki mest Maasmechelen, Medicina, Tabor, Freising, Auersmacher, St. Margareten, Pasionska baština iz Zagreba in Oberammergau.  

Namen simpozija je predstavitev najnovejših spoznanj o vrednosti, pomenu in moči pasijona iz različnih vidikov, hkrati pa izmenjava izkušenj ter vzpostavitev novih in utrditev dosedanjih strokovnih vezi. Glavna organizatorka simpozija je mag. Andreja Ravnihar Megušar iz Občine Škofja Loka. 

Celoten program simpozija z vabilom si lahko ogledate tukaj.

Udeležba na simpoziju je brezplačna, organizatorji pa prosijo, da se predhodno prijavite Juliji Primožič na e-naslov: julija.primozic@ra-sora.si in sicer najkasneje do 15. marca 2011. Prijavnica je dosegljiva tukaj. .

Na simpoziju bo zelo aktivno sodelovalo tudi Muzejsko društvo Škofja Loka. Na slavnostnem odprtju simpozija, ki bo v četrtek, 17. marca 2011 ob 19. uri v Sokolskem domu bomo predstavili Pasijonske doneske 6/2011, ki jih bo tudi tokrat uredil Alojzij Pavel Florjančič. Pasijonski doneski bodo tudi uradni zbornik simpozija. V preddverju Sokolskega doma bo na ogled razstava Slovenski pasijoni, ki jo je zasnoval Alojzij Pavel Florjančič. Člani Muzejskega društva Škofja Loka bodo na simpoziju sodelovali tudi tudi kot govorniki in moderatorji.

Prisrčno vabljeni na izjemen pasijonski dogodek, ki utrjuje našo "pasijonsko kondicijo" in pomen Škofjeloškega pasijona v mednarodni pasijonski družini.