V soboto, 21. 3. 2009, je bilo zadnje pasijonsko romanje, ki so jih člani društva Sotočje v zadnjem letu v okviru priprav na Škofjeloški pasijon opravili na vse sedeže slovenskih škofij in škofom izročili osebna povabila na letošnje predstave Škofjeloškega pasijona. Zadnja pot je pasijonske romarje vodila v Ljubljano, pred tem pa so bili v Štandražu v Italiji, rojstnem kraju patra Romualda, Novem mestu, Celju, Mariboru, Murski Soboti in Celovcu. 

Doživetja s prvih romanj so predstavljena tudi v knjigi Škofjloški pasijon 2009, ki je izšla v četrtek, 19. 3. 2009. Knjigo lahko naročite v spletni trgovini, kupite na blagajni Loškega muzeja in v Galeriji Ivana Groharja na Mestnem trgu, kupili pa jo boste lahko tudi na priložnostnih stojnicah ob uprizoritvah Škofeloškega pasijona.

Kot vedno se je romanje pričelo ob rani zori s sveto mašo v kapeli Patra Pija v kapucinskem samostanu. Po prejetem romarskem blagoslovu se je pred samostanom že pričenjal sončen, a malo vetroven prvi pomladni dan. Tokratnega romanja se je udeležilo okrog 40 romarjev, na začetnem delu poti sta jih spremljala tudi jezdeca na konjih. Romarji so šli preko Mestnega trga, čez Puštal, Hosto, Gosteče, Drage do Sore, kjer so imeli prvi okrepčilni postanek, in nato naprej proti Ljubljani. 

Pobudnica in organizatorka romanj je bila Jožica Žnidaršič, vseh romanj pa se je udeležil tudi režiser letošnjega pasijona Borut Gartner, ki se je s tem notranje še bolj približal duhovni razsežnosti Romualdove pasijonske procesije. Začetni del zadnjega romanja sta poromala tudi Alojzij Pavel Florjančič, urednik knjige Škofjeloški pasijon 2009,  in Aleksander Igličar, predsednik Muzejskega društva.