V sodelovanju z Gimnazijo Škofja Loka in Narodno in univerzitetno knjižnico v Ljubljani vas vabimo na odprtje razstave

BARA REMEC - ILUSTRATORKA DEL TINETA DEBELJAKA,

ki bo v torek, 29. maja 2012 ob 19. uri v prostorih Gimnazije Škofja Loka v Šolskem centru na Podnu.

Slikarka Bara Remec (1910 - 1991) je bila svakinja znamenitega loškega rojaka dr. Tineta Debeljaka in je s svojimi slikami opremila večino njegovih knjižnih in drugih del. Med njimi tudi knjigo Olimpijski venec, ki jo je naše društvo izdalo leta 2009 in jo boste lahko na večeru kupili po znižani ceni.

Na razstavi bo na panojih predstavljeno življenje in delo umetnice Bare Remec in mnoge ilustracije. Razstavo, ki je bila lani ob na ogled v prostorih NUK-a v Ljubljani, je pripravila Helena Janežič, sodelavka NUK-a in podpredsednica našega društva. Razstava bo na ogled do 9. junija 2012.

Umetnica Bara Remec je s Škofjo Loko povezana tudi preko Škofjeloškega pasijona, saj je leta 1936 za odrsko uprizoritev, ki je bila za sedanjo šolo Škofja Loka mesto, narisala impozantno kuliso "loškega placa". Škofjeloški pasijon je bil leta 1936 v Škofji Loki  v režiji Tineta Debeljaka uprizorjen po skoraj 150-tih letih.

Na odprtju razstave bo sodeloval mešani pevski zbor slovenskega doma San Justo iz Buenos Airesa in Mojca Vombergar, Debeljakova vnukinja, ki se bo spominjala "tete" Bare.

Prisrčno vabljeni!