Na prvo adventno nedeljo, 28. 11. 2010 je bila v Kulturnem domu v Lučinah predstavitev knjige

ŽIVLJENE NA LUČINSKEM SKOZI STOLETJA,

našega člana, člana uredniškega odbora Loških razgledov in zaslužnega odbornika Toneta KOŠIRJA.

Zanimivo, kakovostno, obširno in lepo opremljeno knjigo je predstavil avtor številnemu občinstvu v zanimivem pogovoru obogatenem s kulturnim programom, ki so ga pripravili učenci domače osnovne šole, solisti in recitatorji. Oceno knjige je naredil dr. France Štukl, zaradi njegove odsotnosti pa je besedilo prebrala naša članica Ana Florjančič

Knjiga Življenje na Lučinskem skozi stoletja je že tretja knjiga, v katerih avtor Tone Košir opisuje svoje rodne kraje (prvi dve sta bili Suhi dol in Suhodovci (2004) in Korenine našega drevesa (2007)). Tone se je rodil pri Mihovih na Dolgih Njivah pri Lučinah. Doštudiral je medicino in bil dolga leta splošni zdravnik v Škofji Loki.

Kljub obilci snega so domačini in gostje napolnili dvorano in se tudi s tem avtorju Tonetu Koširju zahvalili za njegovo izjemno delo. Iz Škofje Loke se nas je udeležila večja skupina na čelu z županom, mag. Mihom Ješetom in predsednikom Muzejskega društva Škofja Loka, mag. Aleksandrom Igličarjem, ki nas je vozil. Slučaj je nanesel, da je bil z nami tudi avtorjev soimenjak Tone Košir, loški kapucin, b. Pavel, sicer doma na bližnjem Žirovskem vrhu. Pred predstavitvijo smo obiskali Koširjevo domačijo v Suhem dolu, kjer so nas pogostili in nam razkazali bogato etnografsko zbirko kmečkega orodja in drugih predmetov v stavbi nekdanje kašče.

Kljub močnemu sneženju in obilici snega se je ekipi male društvene strokovne ekskurzije uspelo varno prebiti do Škofje Loke, kjer smo se udeležili še koncerta in promocije zgoščenke priznane domače vokalne skupine Trio quartet v Sokolskem domu.

Knjiga Življenje na la Lučinskem skozi stoletja obsega 435 strani formata 27x20 cm. Izdajatelj knjige je Krajevna skupnost Lučine. Knjigo lahko po promocijski ceni 30 EUR kupite v prostorih KS Lučine ali na avtorjevem domu (Tone Košir, Partizanska 43, Škofja Loka, e-naslov:tone.kosir@gmail.com).

Odbornik PAVEL