V četrtek, 8. novembra 2012 je bil v Kašči zanimiv naravoslovni Blaznikov večer

IZPODNEBNIKI (METEORITI) NA SLOVENSKEM.

Z nami je bil izr. prof. dr. Dragan Božič z Inštituta za arheologijo ZRC SAZU v Ljubljani.

Zbrane je uvodoma nagovoril Jože Štukl, skrbnik Blaznikovih večerov, nato pa nam je prof. dr. Dragan Božič na živahen način posredoval svoje bogato vedenje o meteoritih. Uvodoma je pojasnil, kaj meteoriti oziroma izpodnebniki sploh so in kakšna je njihova sestava.

V prvem delu je predstavil bogato mineraloško zbirko barona Žiga Zoisa (1747 - 1819) , ki je obsegala okrog 5.000 primerkov. Večina zbirke je danes shranjena v Prirodoslovnem muzeju Slovenije. V zbirki je imel tudi tri meteorite, in sicer kamnitega iz Stonaržova na Moravskem, železnega iz Loketa na Češkem in kamnito-železnega iz Karsnojarska v Sibiriji.

Na ozemlje današnje Slovenije so padli oziroma so bili doslej najdeni trije meteoriti. Prvi je padel na zemljo 31. marca 1908 blizu kraja Avče ob reki Soči. Njegova velikost je 5 x 8,5 x 11 cm, tehta pa 1.230 gramov. Avški meteorit je danes shranjen v Prirodoslovnem muzeju na Dunaju. Drugi meteorit je priletel iz vesolja 9. aprila 2009 na Mežakljo nad Jesenicami. Najdeni so bili trije kosi, največji tehta 2,3 kg.

Tretji meteorit pa je bil najden 5. novembra 2009 v gozdu blizu Javorij, kjer ga je našel domačin Vladimir Štibelj, ko je delal novo gozdno pot. Javorski meteorit je v Loških razgledih 57/2010 obširneje predstavil geolog Alozij Pavel Florjančič, ki je imel pomembmo vlogo pri njegovem prepoznavanju.

Na koncu večera je Pavle pokazal zanimiv kamen, ki mu ga je nekdo prinesel "češ, da je našel nov meteorit". Po skrbnem ogledu terena, kjer je bil najden, je ugotovil, da gre za strnjen del žlindre iz proizvodnje kamene volne v bivši Termiki, s katero so nasuvali pot.

Na naravoslovnem večeru, ki smo ga v Muzejskem društvu organizirali po daljšem času, se je zbralo veliko ljudi, kar nas je opogumilo, da jih bomo pripravljali tudi v prihodnje.