V torek, 10. aprila 2012 je bila v Galeriji na Loškem gradu predstavitev knjige 40 let Severjevih nagrad, ki je izšla kot 27. naslov v naši knjižni zbirki Doneski.

Vsebino knjige je predstavil njen urednik Marko Črtalič. V knjigi je podrobneje predstavljeno življenje in delo Staneta Severja, njegovo sodelovanje z loškimi gledališčniki ter seveda seznam vseh dosedanjih dobitnikov Severjevih nagrad. V knjigi, ki je opremljena z mnogimi fotografijami in drugimi dokumenti, so vključeni tudi najbolj zanimivi nagovori s podelitve Severjevih nagrad. Vsebinsko kazalo knjige si lahko ogledate tukaj.

Knjigo 40 let Severjevih nagrad lahko naročite v naši spletni trgovini ali jo kupite na običajnih prodajih mestih v Škofji Loki (blagajna Loškega muzeja, Galerija Ivana Groharja na Mestnem trgu in pisarna Turističnega društva na Mestnem trgu).

Ob predstavitvi knjige je bila odprta tudi razstava igralskih portretov Staneta Severja Podobe karizme, ki bo na ogled do 31. maja 2012.

Predstavitve se je udeležilo veliko udeležencev, izmed katerih so se mnogi še živo spominjali zadnje Severjeve premiere iz decembra leta 1970. Med udeleženci je bil tudi Lojze Malovrh, prvi predsednik Sklada Staneta Severja.

Dramski igralec Stane Sever (1914 - 1970) je bil eden največjih slovenskih gledaliških igralcev. Ob koncu svojega življenja je sodeloval z loškimi gledališčniki, ki so delovali v okviru eksperimentalnega gledališča Oder - Galerija.

Stane Sever je v znak dobrega sodelovanja z loškimi gledališčniki v Galeriji na Loškem gradu 4. decembra 1970 odigral premiero monodrame Krotko dekle avtorja F. M. Dostojevskega. Na oder je prišel z znamenito svečo v rokah, ki je žal napovedovala njegovo usodo, saj je po predstavi, ki je bila 18. decembra 1970 v Ribnici na Pohorju, doživel srčno kap in umrl praktično na odrskih deskah.

V znak hvaležnosti za Severjevo sodelovanje z loškimi gledališčniki je bil v Škofji Loki ustanovljen Sklad Staneta Severja, ki je že leto po njegovi smrti prvič podelil Severjeve nagrade, ki jih prejmejo študentje igralske akademije, amaterski in profesionalni igralci. Severjeve nagrade, ki se od tedaj redno podeljujejo v Škofji Loki na prvo decembrsko nedeljo po obletnici Severjeve smrti, so prejeli tudi trije loški igralci, in sicer: Poldka Štiglic (1980), Janez Debeljak (1994) in Juša Berce (2006).