V četrtek, 18. 3. 2010 smo predstavili nove Pasijonske doneske 2010/5. Uvodoma je njihov urednik Alojzij Pavel Florjančič predstavil njihovo vsebino in vsebino svojega prispevka Novejše pasijonske uprizoritve na Slovenskem. 

V nadaljevanju so nekateri avtorji osvetlili svoje prispevke. Kapucin Robert PODGORŠEK, gvardijan loškega kapucinskega samostana, je povedal zgodbo o svoji diplomski nalogI O pasijonskih igrah in procesijah na Slovenskem, ki jo je napisal leta 1967. Takrat je bil v loškem samostanu, kasneje pa ga je redovna pot peljala v Celje in v tujino. Po lanski vrnitvi v Škofjeloški samostan je pater Angel našel njegovo diplomsko delo, ki je bilo praktično že pozabljeno in je v celoti ponatisnjeno v Pasijonskih doneskih.

V nadaljevanju je Ilja POPIT, gospodarski novinar časopisa DELO, predstavil svoj prispevek, v katerem opozarja, da je bilo že leta 1584 v Dalmatinovi bibliji v uvodu k Juditini knjigi zapisano, "da so Judje tako basen igrali, kakor se pri nas pasijon igra in druge svete istorije". Iz zapisanega izhaja, da so se pasijonske igre pri nas pripravljale že pred letom 1584, kar spreminja dosedanja spoznanja.

Režiser oziroma vodja procesije Škofjeloškega pasijona 2009 Borut GARTNER je dodal nekaj misli k osebnemu doživljanju svojega poslanstva, ki ga je izjemno odprto in iskreno objavil v Doneskih. Ponovno je izpostavil prostovoljnost, kot izhodišče sodelovanja ljudi pri pasijonu. Vesel je, da je pasijon združeval vse ljudi, mlade in stare, moške in ženske, leve in desne ..... Poudaril je, da ob svojem delu ni naletel na nobene očitke, žalitve ali kaj podobnega, česar je bil njegov predhodnik Marijan Kokalj večkrat deležen.

Vsebinsko kazalo Pasijonskih doneskov 2010/5 si lahko ogledate tukaj.

Pasijonske doneske 2010 /5 lahko naročite v spletni trgovini ali jih kupite v Galeriji Ivana Groharja ali v pisarni Turističnega društva na Mestnem trgu in na blagajni Loškega muzeja.

Želimo vam prijetno branje, ki naj vas skozi postni čas popelje do radosti velike noči.