V sredo, 23. 9. 2009 so člani Muzejskega društva, drugi Ločani in obiskovalci iz drugih krajev, med katerimi je bilo veliko znanih slovenskih akademikov, kulturnikov in drugih predstavnikov družbenega življenja, napolnilo Kristalno dvorano Sokolskega doma v Škofji Loki in s tem počastilo spomin na dr. Tineta Debeljaka, soustanovitelja Muzejskega društva Škofja Loka in enega od največjih Ločanov.

Na Blaznikovem večeru je navzoče najprej nagovoril mag. Aleksander Igličar, predsednik Muzejskega društva Škofja Loka.

V nadaljevanju sta polonist dr. Nikolaj Jež in dr. Rozina Švent predstavila knjigo OLIMPIJSKI VENEC, poljskega pesnika Kazimierza Wierzynskega v prevodu dr. Tineta Debeljaka in GRADIVO ZA BIBLIOGRAFIJO TINETA DEBELJAKA, ki jo je Muzejsko društvo izdalo v svoji zbirki Doneski. Zbrane je pozdravil tudi Marcin Masiulanis, konzul Veleposlaništva Republike Poljske.

Drugi del večera je bil namenjen prikazu življenja in dela dr. Tineta Debeljaka. Najprej je njegov nečak Janez Debeljak, ki živi v rojstni hiši dr. Tineta Debeljaka v sedanji Blaževi ulici pod Nunsko cerkvijo, predstavil Debeljakovo rodbino in družino, v kateri je bilo rojenih 11 otrok.

Najbolj slovesen trenutek večera je bila podelitev listine o posthumnem imenovanju dr. Tineta Debeljaka za častnega člana Muzejskega društva Škofja Loka, ki jo je predsednik mag. Aleksander Igličar izročil njegovima hčerama Metki Debeljak Vombergar in Jožejki Debeljak Žakelj, ki sta ob tej priložnosti prišli iz daljne Argentine. Obe sta nato spregovorili o svojem očetku, atku kot so ga klicali.

Delovanje dr. Tineta Debeljaka med Slovenci v Argentini je v dokumentarnem filmu slikovito in presunljivo prikazal Marko Vombergar, Debeljakov vnuk.

Spomine na dolgoletnega sodelavca je posredovali tudi pisatelj Zorko Simičič, ki je z Debeljakom sodeloval že pred 2. svetovno vojno v Sloveniji in po vojni v Argentini. Zorko Simčič je še zlasti izpostavil Debeljakovo lastnost, da je ljudi okrog sebe znal vzpudbujati in navduševati za kulturniško in intelektualno delo. Debeljak je bil v vlogi kulturnega voditelja tako v Sloveniji, kjer je bil od leta 1935 do 1945 kulturni urednik časopisa Slovenec, še zlasti pa po vojni v Argentini, kjer je bil pobudnik in nosilec kulturnega življenja slovenskih izseljencev, ustanovitelj in dolgoletni predsednik Slovenske kulturne akcije (SKA), ki je bila osrednja in največja slovenska kulturna organizacija v Argentini.

Debeljakov pravnuk Marjan Vombergar je izjemno presunljivo povedal PESEM O SOLZI, ki jo je Debeljak napisal leta 1948 na ladji, s katero se je peljal v Argentino. Pesem je posvetil ženi Veri, ki je z otroki Tinetom, Metko in Jožejko, za njim v Argentino prišla šele leta 1954.

Današnje življenje in delo Slovencev v Argentini je prikazana tudi skozi fotografije, ki jih je pripravil in izbral fotografski mojster Marko Vombergar ter prikazal na razstavi SLOVENCI V ARGENTINI DANES, ki je na ogled v prostorih Sokolskega doma. Razstava bo od petka, 25. 9. 2009 naprej na ogled v atriju Žigonove hiše na Mestnem trgu (vhod v prostore občine Škofja Loka). Razstavo je odprl Igor Draksler, župan Občine Škofja Loka.

V kulturnem programu so izbrane pesmi prečudovito zapeli pevci TRIO QUARTETA, program pa je povezovala Saša Pivk Avsec.