Muzejsko društvo Škofja Loka vas vljudno vabi na Blaznikov večer

 

IZPODNEBNIKI (METEORITI) NA SLOVENSKEM,

 

ki bo v četrtek, 8. novembra 2012, ob 19.00 uri v Miheličevi galeriji v kašči na Spodnjem trgu v Škofji Loki.

 

Arheolog, izr. prof. dr. Dragan Božič z Inštituta za arheologijo ZRC SAZU v Ljubljani bo predstavil izpodnebnike v zbirki mineralov barona Žige Zoisa, ki izvirajo iz Češke, Moravske in Sibirije, in vse tri slovenske izpodnebnike: avškega, jeseniškega in javorskega.

 

Štiri izpodnebnike je imel v svoji znameniti zbirki mineralov že razsvetljeni baron Žiga Zois (1747–1819). Eden je košček izpodnebnika Loket na Češkem, ki je veljal od 15. stoletja za v železno gmoto spremenjenega hudobnega grofa, eden delček več kot poltonskega Pallasovega železa, ki ga je blizu Krasnojarska ob reki Jenisej v Sibiriji leta 1749 zasledil kovač Medvedjev, dva pa sta del kamnitega dežja, ki je padel leta 1808 pri Stonaržovu na Moravkem.

 

Prvi slovenski izpodnebnik je padel leta 1908 pri vasi Avče v Soški dolini, drugi se je razletel aprila 2009 nad Mežaklo pri Jesenicah, tretji pa je novembra tega leta pokukal iz zemlje pri gradnji gozdne ceste blizu Javorij nad Poljanami. Avški in javorski sta iz železa in niklja, jeseniški pa je kamnit.