Od 17. do 20. junija 2009 bo v Škofji Loki potekala mednarodna konferenca

MANAGEMENT NARAVNE IN KULTURNE DEDIŠČINE s podnaslovom Majhna evropska mesta - živa, kreativna in inovativna mesta za življenje in delo.

Konferenco organizira Občina Škofja Loka v sodelovanju z Razvojno agencijo Sora in je del evropskega programa "Evropa za državljane" (Europe-4-citizens), na katerega se je prijavila Občina Škofja Loka. V programu sodelujejo partnerska mesta: Freising (Nemčija), Maasmechelen (Belgija), Tabor (Češka republika), Carlow (Irska), Varaždin (Hrvaška) in Medicina (Italija). Vodja projekta je mag. Andreja Megušar, Občina Škofja Loka.

Na konferenci bodo pogled na upravljanje naravne in kulturne dediščine predstavili mnogi pomembni govorniki, med drugimi ministrica za kulturo gospa Majda Širca, profesor in manager kulturnih dogodkov dr. Frans Brouwer iz Nizozemske, prof. dr. Bogomir Kovač iz Ekonomske fakultete v Ljubljani in drugi. Udeležence bodo nagovorili tudi predsednik Državnega sveta mag. Blaž Kavčič in gostitelja župan Občine Šofja Loka gospod Igor Draksler in direktorica Loškega muzeja gospa Jana Mlakar. Celoten program konference si lahko ogledate tukaj.

Udeleženci si bodo med drugim ogledali tudi prenovljene prostore Sokolskega doma, se udeležili Poletne Muzejske noči in Venerine poti, ob zaključku pa bo kulturni program pripravila skupina Capella Carniola z gosti.

Na konferenci bo sodelovalo tudi Muzejsko društvo Škofja Loka, ki že od leta 1937 skrbi za ohranjanje in varovanje kulturne dediščine na širšem Loškem ozemlju. Judita Šega, urednica Loških razgledov, bo imela referat z naslovom Pomen Muzejskega društva in Zgodovinskega arhiva pri skrbi za kulturno dediščino na Loškem, mag. Aleksander Igličar, predsednik društva, pa je član programskega odbora.

Konferenca je namenjena vsem, ki si prizadevajo za ohranjanje naše bogate naravne in kulturne dediščine. Udeležba je brezplačna, zaradi lažje organizacije morajo udeleženci izpolniti prijavnico, ki jo lahko natisnete tukaj. Ker je število mest omejeno, vam svetujemo, da prijavnico  izpolnete pravočasno.

Prepričani smo, da na področju kulturne dediščine na Loškem še ni bilo tako odmevnega dogodka, zato vas vabimo, da se konference udeležite in pridobite nove poglede, izkušnje in mnenja, ki jih bomo v prihodnosti tudi v Muzejskem društvu vključili med naše aktivnosti za uresničevanje našega poslanstva - ohranjanja in varovanja kulturne dediščine na Loškem ozemlju.