V Narodni in univerzitetni knjižnici (NUK) je v prazničnem decembru na ogled

razstava o dr. Andreju Kobalu,
štirikratnem doktorju znanosti in ameriškem tajnem agentu, ki se je leta 1899 rodil v Cerknem.

Avtorica razstave je Helena Janežič, sodelavka NUK in podpredsednica Muzejskega društva Škofja Loka.

Razstava je na ogled v Plečnikovem hodniku NUK med 3.12.2011 in 7.1.2012.

 

Brez težav bi lahko rekli, da je Andrej Kobal človek več življenj. V enem samem je naredil in dosegel toliko, kot bi marsikomu uspelo  v treh ali štirih. Štirikratni doktor znanosti doma iz Cerknega je kot sedemnajstleten doživel in preživel krvave bitke prve svetovne vojne, raznašal pošto po domačih hribih in nato zaradi grožnje z italijanskim zaporom prebegnil v Ljubljano. Tam je  uspešno dokončal trgovsko šolo, že leta 1921 pa emigriral v ZDA.

V Chicagu je sprva deloval kot urednik in novinar, zaradi silne želje po znanju pa je postal, kakor sam sebe imenuje, »nepraktičen večni študent«. V letih do druge svetovne vojne je dosegel kar štiri doktorate: iz političnih ved, zgodovine, javnega prava in psihologije.

Vsa pridobljena znanja so mu omogočila, da je opravljal številne občutljive vladne zadolžitve in zanje pisal strokovna mnenja. V času, ko je poučeval na Policijski akademiji v New Yorku, je uvedel sposobnostne teste, ki so jih začeli kmalu uporabljati po vseh ZDA in so v rabi še danes.

Med drugo svetovno vojno je deloval v Pentagonu v oddelku G-2 in kasneje pri OSS (Office of Strategic Services), po vojni pa sodeloval pri ustanovitvi CIE. Deloval je na Japonskem, na Formozi, v Koreji ter Pakistanu.

Kot aktiven član slovenskih društev je napisal dvanajst gledaliških iger v slovenskem jeziku, v zrelih letih pa avtobiografsko pripoved v dveh delih Svetovni popotnik pripoveduje (Goriška Mohorjeva družba, 1975, 1976) in Slovenec v službi F.B.I. in druge zgodbe ameriških Slovencev (Goriška Mohorjeva družba, 1981).